Wovoka (Poland)

ponedeljak, 7. april – Beograd @ Atom (Cara Dušana 13) | 21:00

w

Oni koji su upoznati sa radom Raphaela Roginskog, bili su iznenađeni izlaskom debitantskog albuma sastava WOVOKA koji Raphael predvodi. Roginski je centralna figura moderne jevrejske muzike u Poljskoj i on je lider više klezmer sastava kao što su Shofar, Cukunft, Alte Zachen i Jemena. Bend je dobio ime po verskom vođi Severnog Paiute plemena, utemeljitelju pokreta Ghost Dance, takođe poznatom kao Jack Wilson. „Trees against sky”, album objavljen 2013. godine, počast je muzičkim tradicijama Severne Amerike, izgubljenim u rekama vremena.

Muzika koju izvodi Wovoka kombinuje ruralni blues i mantre indijanskih plemena u hipnotičkom ritmu, a na mističan način. Pesme su pune blues delova odsviranih na slide gitari, plemenskih ritmova i tvrdih rifova odsviranih na klavijaturama koje podsećaju na velikane rocka 70-tih (The Doors su sigurno jedni od njih) kao i neke alternativne izvođače iz kasnijeg doba kao što su 16 Horsepower.

Wovoka je prilično poljski All-Star ansambl sa Pawelom Szpurom (Hera, Cukunft) na bubnjevima, Ola Rzepka na klavijaturama (Alte Zachen, indie bend Drekoty), ali tu je pridošlica koja krade šou, potpuno nepoznata pevačica – Mewa Chabiera. Chabiera peva i vrišti i plače kroz pesme, kao istinska inkarnacija šaman proroka. Glas joj je jak, dubok, crn i pun strasti kako duhovno – verski, tako i telesno – seksualno. Wovoka muzika je bluesy, duhovna, hipnotička, trance, tribal, zavodljiva, psihodelična. Ili ćete se predati i plesati „Ghost Dance“ ili će vaša duša biti izgubljena za vas zauvek.

Beogradski koncert najavljen je za ponedeljak, 7. april @ Atom, Cara Dušana 13, 21:00. Karte po pretprodajnoj ceni (500 dinara): Pinball Wizard Records (TC EUROCENTAR, Makedonska 30, lokal br. 15). Na ulazu u klub – 700 dinara.

Linkovi:
Wovoka @ Facebook
Wovoka @ MySpace
Wovoka @ Soundcloud

Recenzija:
http://felthatreviews.blogspot.co.uk/2014/03/wovoka-trees-against-sky.html

YouTube:

Poster:
wp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?