TUNNEL OF LOVE (Boston, MA, U.S.A.) + JACK OF HEART (Paris, FR)

sreda, 9. april – Beograd @ SKC, 22h

tol

http://www.myspace.com/tunneloflove666

joh

http://www.myspace.com/jackofheart

Nezavisni lo-fi rokenrol teško da danas ima originalnije predstavnike od ova tri pećinska čoveka provokativnog naziva Tunnel Of Love. Podžanr koji se krajem 90-tih mogao naći u ponudi svake garage-indie etikete i bez kojeg se, po pravilu nije moglo otkako su Gories, Supercharger, Mummies, Oblivians i slični bendovi ‘prljave produkcije’ napravili proboj na tržištu zasićenom pukim imitatorima garage heroja iz sredine 60-tih. Uhu naviklom na harmoje, melodije, pitku produkciju i slične klišee svojstvene pop muzici i bendovima koji su pucali na vrhove top lista, trash zvuk pomenutih grupa nikada nije prijao – naprotiv, ali to je i bio cilj igre te. Ni rodonačelnici novog žanra – lo-fi garage punk – nisu umirali od sreće slušajući jednu te istu prežvakanu temu, pozajmljenu od Sonics, Seeds ili 13th Floor Elevators. Takođe, bio je to i jedan vrlo punk i ‘prst u oko’ stav jer je čitavih par generacija bendova koji su se sredinom 90-tih pojavili uspelo u tome da dođu do ploče ne trošeći novac (koji, naravno, nisu ni imali) na skupe studije, producente, remikse i ostale nepotrebne gluposti, već su svoje pesme snimali na krš opremi, najčešće u ‘kućnoj’ varijanti takmičeći se ko će u kraćem periodu snimiti singl ili album. Ipak, kao i svaki trend, makar i unutar nezavisne produkcije, vremenom su zasitili poklonike sirovog rokenrola i poslednji izdanci su se prosto utopili u moru sličnih, već etabliranih kod fanova. Onda su se pojavili Tunnel Of Love sa svojim minut i po pesmama, snimljenim u podrumu u kojem probaju, na krš opremi, glasno da to boli, prljavo kao niko pre njih, srčano kao da rade na pesmama posle kojih će izvršiti grupno samoubistvo, povevši sa sobom pravo u pakao što je moguće više nevinih žrtava. Ono što posebno odskače od ostatka sličnih jeste uočljiva doza humora u svemu tome i to je karta na koju braća McBain (vokali i gitare) i mahniti bubnjar japanskog porekla Makoto Sato pobeđuju ostatak lo-fi trash garage bratije. Nešto kao rani Dwarves u sudaru sa Oblivians iz vremena prve kasete, samo još divlje, bezmalo samoubilački i do poslednjeg atoma snage.

Tunnel Of Love su unutar indie-samizdat-garage rocka možda najatraktivniji bend uživo. Dovoljno je pogledati bilo koju fotografiju sa koncerta, njih trojicu u šorcevima, sasvim otkrivenih torzoa, sa neizbežnim crno-belim hulahopkama i teško da se može oteti utisku da se radi o nesvakidašnjem triju. Duge kose i smehotresne šiške, poziranje na press fotkama i divljačku akciju na fotografijama sa koncerata teško da u jednom bendu pamti rok istorija, naročito ne ova skorija, ogrezla u jeftinim replikama i imitatorima nekih koji su bili pre, a ponekad i nekih koji su tu još uvek. Upravo su energične eksplozije na binama u malim klubovima i barovima širom SAD pomogle da se glas o njima čuje i dalje od matične države, pa nije iznenađujuće da se poznata francuska trash-garage agencija – Grand Empire Booking – potrudila da ih ‘dovuče’ na drugu evropsku turneju. Obilazak Evrope traje nešto više od dve nedelje i Tunnel Of Love će prokrstariti klubovima i putevima 10 zemalja, mahom po Zapadnoj Evropi. Jedine dve države na listi koje se još nisu našle u društvu EU jesu Hrvatska (10. april – Zagreb @ Močvara) i Srbija (9. april – Beograd @ SKC). Stoga bi pojavljivanje ovih cavemena iz Masačusetsa (kako ih od milošte zovu) u našoj zabiti trebalo adekvatno da isprati svaki ozbiljniji ljubitelj nezavisnog rokenrola, pošto se radi o nesvakidašnjem koncertu još manje predvidljivog sastava. Na čitavoj turneji prati ih talentovani francuski bend – Jack Of Heart – koji za neki dan debituje prvom velikom pločom za možda najagilniju indie etiketu u Americi poslednjih nekoliko godina, In The Red Records (Dirtbombs, Sparks, Pussy Galore, Tav Falco’s Panther Burns, Boss Hog, Ponys, Intelligence, Reigning Sound, Screws…).

Dakle, ako volite da vidite dobar, energičan i duhovit show i ako vam je dosta predvidljivih tezgarenja za veliku kintu, obucite izlizane farmerke, izvadite istrulele starke iz plakara, navucite kožnu jaknu i pravac SKC. Ionako ništa pametno nema da se radi sredom uveče, a Roma i Šalke teško da mogu da se povrate od sinoćnjeg nokauta. Uostalom, uvek je tu repriza koju možete da overite pošto Vas ‘overe’ Jack Of Heart i Tunnel Of Love. Da se ponuda ne svede samo na ova dva benda, tu su domaći šampioni – Šmajser koji će otvoriti ovaj koncert.

Karte su već u pretprodaji na blagajni SKC-a po ceni od 500 dinara. Sam dan koncerta – 600 din.

bilbord:

bilbord tol joh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?