TIJUANA BIBLES (Toronto, CANADA)

Kanadski surf rock sastav Tijuana Bibles formiran je pre 8 godina od bivših članova kultnih garage punk bendova Speed Kings, Leather Uppers i Spittle. Već po samom imenu (legendarni američki pornografski stripovi koji su izlazili u periodu od 20-tih do 30-tih godina prošlog veka, naročito popularni u doba velike depresije) dalo se zaključiti da će provokacija biti jedna od važnijih komponenti i jedan od zaštitnih znakova ove petorke iz Toronta. Druga, koja njihove žive nastupe čini dodatno šokantnim, je da već od najranijih dana koncerte sviraju sa meksičkim rvačkim maskama, koje sam šou čine teatralnijim, ali i zabavnijim.

Do sada su objavili tri albuma “Apartment Wrestling”, “Custom Made” i “Fists Of Fury” i pregršt singlova za nekoliko nezavisnih izdavača. Žanrovski radi se o, pre svega, surf rock-u, ali Tijuana Bibles albumi svedoče da im surf 60-tih nije jedina inspiracija. Zato je u njihovom muzičkom izrazu prisutno još nekoliko rokenrol stilova iz 60-tih i 70-tih (garage punk, proto punk) koji pomešani sa surfom daju jedan neobičan i u rokenrol istoriji retko viđeni uspešan “bućkuriš”, svojstven, na primer, Cramps, Ramones, Raunch Hands ili A-Bones.

Red instrumentala, red vokalnih numera, dosta orgulja i saksofona, pored nezaobilazne gitara-bubanj-bas osnove, interpretiranih na krajnje poletan, veseo i zabavan način, sjajno ležu ruku pod ruku prilično zastrašujućoj pojavi članova benda, tako da na jedan autentičan način sjedinjuju horror ikonografiju sa melodičnom i ritmičnom muzikom za ples. Humor i horor, baš kao kod bez sumnje najvećeg uticaja – The Cramps, a kad u takvoj kombinaciji dobijete pesme koje vas navode na đipanje, skakanje i polivanje pivom, onda je jasno da su Tijuana Bibles uspeli u nameri da vas povedu u ludu zabavu, danas tako retko prisutnu u modernoj pop produkciji.

Tijuana Bibles krajem oktobra u okviru svoje pete evropske turneje konačno stižu i u Srbiju:

subota, 21. oktobara – Kula @ kafe bioskop “DUGA”

nedelja, 22. oktobar – Pančevo @ “KUPE”

ponedeljak, 23. oktobar – Beograd @ SKC (zajedno sa španskim savage-soul-punk šampionima Tokyo Sex Destruction!!)

sajt
MySpace

muzika:

“fists of fury”
“apartment wrestling”
“party rockers”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?