The Sirens (Detroit, MI, U.S.A.)

thesirens

Pevačica i idejni vođa detroitskog all girl sastava The Sirens, Muffy Kroha, uspešno je uparila sklonost ka ekstravagantnoj modi i želju da predvodi rokenrol bend. Pre 5 godina okupila je četiri najzgodnije cice detroitske garažne scene i formirale su glam-rock cover band atrakciju The Sirens.

Muffy se već poreklom na neki način uvukla u detroitsku rokenrol scenu 90-tih (njen stariji brat Danny Kroha je krajem 80-tih sa Mickom Collinsom osnovao The Gories). Pored toga bila je i član nekoliko kratkotrajnih grupa iz tinejdžerskih dana. Ideja da okupi ženski glam-rock bend koji će u njenim kreacijama da svira glam i R’n’B/soul hitove sazreva punu deceniju i tokom 2001. nastaju The Sirens. Pridružile su joj se Deanne Iovan (ex-Dirtbombs, Come Ons, Gore Gore Girls), Melody Licious (ex-Gore Gore Girls), Aran Ruth (ex-Outrageous Cherry) i Michelle Lannoo.

Njihovi atraktivni živi nastupi u istovetnim otkačenim kostimima, privukli su Jima Diamonda (najpoznatiji američki producent garage rocka, vlasnik Ghetto Recorders studija) koji im je ponudio da snime singl u njegovoj produkciji i nepunih godinu dana posle prvog singla, 2004.‚ snimaju još jedan singl i prvi, istoimeni album sa Michaelom Ivinsom kao producentom, basistom Flaming Lips. Birane obrade glam-rocka i 60’s soula objavljuje Get Hip Recordings krajem godine, omogućivši im da dođu do šire publike, samim tim i do šanse da se predstave u svom pravom izdanju, a to je živi nastup. U slučaju The Sirens to je naročito bitno jer ideja koja ih je okupila nije da sede u studiju i snimaju albume mesecima, već da rokenrol publici podare jednu totalnu predstavu – za oči, uši i dušu. Pet dobrih riba u šljaštećoj garderobi koju je Muffy dizajnirala, sve listom iz zvučnih imena detroitske rokenrol scene i piče obrade 60’s soula i 70’s glama – zvuči znanto uzbudljivije i glamuroznije nego da se ponovo skupe Slade ili Sweet.

Početkom 2005. dolaze na prvu evropsku turneju deleći binu sa Nashville Pussy i BellRays, a po povratku u Detroit nastavljaju da sviraju po svim bitnim lokalnim klubovima uz par kraćih turneja po kaliforniji i srednjem zapadu.

Koncertna aktivnost opada krajem prošle i početkom ove godine jer dve cure odlaze iz benda, a Deanne Iovan se pomera sa pozicije bubnjeva na bas gitaru. Na drugoj gitari i bubnjevima su od pre nekog vremena Miguel Che Guitarra i Dave Maylarsh. Prve recenzije koncerata nove postave, ovaj put sa 2 muške sirene, obiluju pohvalama u kojima se The Sirens nazivaju modernom verzijom Slade sa kraljicom ženskog rocka na vokalu – Joan Jett. Raskošan, viskijem i cigaretama u crno obojen vokal Muffy Krohe i njena gorostasna pojava na bini u čizmama sa petom od 10 inča u blještavoj, iščašenoj odeći, samo su delić šarma koji ovaj sastav poseduje. Uigranost koncertnog nastupa petoro jednako luckasto odevenih osoba, sa mnogo padanja na kolena i podizanja gitara u vis, izbor najboljih sing along glam hitova (Suzy Quatro, Slade, Sweet) i probranih 60’s R’n’B/soul hitova kakve su pevale Ronettes i Marvelettes, te izgled ovovremenih Spiders From Mars i petogodišnji staž na binama širom SAD i Evrope najbolja su potvrda kvaliteta ove detroitske skupine. Što reče jedan recenzent njihovog koncerta: «Najbolje bi bilo da The Sirens uvek, bez obzira na visinu popularnosti bendova sa kojima sviraju, nastupaju poslednje. Posle njihovog furioznog seta čovek, prosto, nema ni snage, ni želje da vidi bilo šta drugo! Nije čudo što je publika tokom skoro čitavog nastupa glavnih zvezda (u ovom slučaju radilo se o power-pop sastavu The Boss Martians) tražila da i dalje gleda, sluša i uživa uz The Sirens».

The Sirens nastupaju u SKC-u u petak, 26. maja u okviru svoje dvonedeljne turneje po Srbiji. Zanimljivo je da je planirana evropska turneja iste dužine, gde bi Sirene svirale tek koncert ili 2 kod nas. Međutim, lepe reči koje su o koncertima i publici čule od Dirtbombs, Kid Congo Powersa i Boss Martians opredelile su ih da naprave jedan ne baš mali podvig – da sve datume namenjene za turneju potroše ovde. Ne ključno, ali svakako vrlo bitno pri donošenju ove odluke bila je i želja Deanne Iovan da po prvi put poseti domovinu svojih roditelja.

Gosti: INDIE-GO! (dj team) i novosadski surf/punk rokeri RAGMAN!!

sajtovi:
the sirens
indie-go!
ragman

muzika:
hellraiser
chez maximes
i’ve got to use my imagination
destroy that boy
ain’t gonna cry no more

RASPORED:
petak 26. maj – beograd @ skc (w/Ragman + indie-go!)
subota 27. maj – refract festival, kragujevac @ dom omladine
nedelja 28. maj – refract festival, zrenjanin @ kulturni centar
ponedeljak 29. maj – refract festival, banatsko novo selo @ springfield
utorak 30. maj – paraćin @ galerija (w/Ragman)
sreda 31. maj – nova crvenka @ izletište ‘potok’ (w/Ragman)
četvrtak 1. jun – šabac @ kulturni centar (w/Ragman)
petak 2. jun – senta @ mojo (w/Ragman)
subota 3. jun – negotin @ arena
nedelja 4. jun – zaječar @ dom omladine
ponedeljak 5. jun – pirot @ pirotsko jagnje
utorak 6. jun – niš @ feedback
sreda 7. jun – vrnjačka banja @ podroom
četvrtak 8. jun – subotica @ sax
petak 9. jun – sombor @ klub aut (w/Ragman)
subota 10. jun – bečej @ floyd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?