THE SINGING LOINS (Medway, U.K.)

petak, 23. mart – Beograd @ Akademija (pretprodaja 400 din. / dan koncerta 500 din.!!)

subota, 24. mart – Zaječar @ Irish Pub

nedelja, 25. mart – Pirot @ Dom kulture

ponedeljak, 26. mart – Gornji Milanovac @ Sala kulturnog centra

singing loins

Singing Loins oformljeni su krajem 1990. Chris Broderick (vokal) i Chris Allen (gitara, bendžo, mandolina) želeli su da na jedan antitradicionalistički način pristupe pisanju novog engleskog folka, više se oslanjajući na efekat emocije koja izlazi iz interpretacije nego na tehniku i uobičajene šablone. Kao takvi, odmah su bili prezreni od strane konzervativne folk kritike, ali su zato privukli ogromnu pažnju liberalnijih poznavalaca, zapravo svih poštovalaca folk muzike koji su smatrali da je potrebna «sveža krv» da bi se ostarelo telo engleskog folka bolje osećalo.

Umnogome im je pomogao i Billy Childish (Milkshakes, Mighty Caesars, Headcoats, Buff Medways). Geniju njihovog zemljaka nije promakao strahovit potencijal Singing Loins i od samog starta je verovao u to da su oni prosto «odabrani» da engleskom folku vrate stari sjaj na jedan potpuno neuobičajen način – pišući nove, svoje pesme i izvodeći ih na tehnički prosečan, ali emotivno natprosečan način. Akustična gitara, bendžo, mandolina i štap sa zvončićima kojim Broderick drži ritam stvaraju jednostavnu zvučnu sliku, obezbeđujući pozadinu vrsnim Broderickovim stihovima otpevanim «iz dubine duše». U «kućnom studiju» Billyja Childisha snimaju svoja prva 2 albuma uz svesrdnu podršku samog vlasnika, ali i ostale poznate ekipe iz Childishovog okruženja kao što su Bruce Brand, Kyra Rubella i Holly Golightly. Singing Loins, podržani od strane najvećeg genija garage punk-a danas, dobijaju visoke kritike, kako za albume, tako i za živo izvođenje svojih pesama. Zanimljivo je da su zbog antitradicionalizma i neskrivenog oslanjanja na eruptivne Broderickove vokalne deonice postali miljenici najpre punk, a potom i sve druge publike. Otuda su markirani kao folk-punk bend, baš kao nekada ranije i, po mnogo čemu srodni im, The Pogues. Upravo sličnost sa The Pogues čini da se glas o Singing Loins čuje dalje od Medwaya, čak van Ostrva i ovaj akustičarski duet odlazi na nekoliko turneja pre nego što će da prestane sa radom u drugoj polovini 90-tih.

2004. na nagovor pomenute ekipe koja ih je u startu podržala (Childish, Golightly, Rubella) Singing Loins odlučuju da se opet aktiviraju i snimaju najpre kompilacijski dupli album i dupli cd «Complete and utter» kao i sjajan povratnički album «Songs to hear before you die». Sada ih je trojica u grupi (novi instrument je akordijan!!), a same pesme su nešto kompleksnije i kvalitetnije snimljene, no to nije oduzelo ni trunku od prepoznatljive im emocije. Broderickovo pevanje danas još uverljivije ume da vam izmami suzu na jednako vešt način kao što vam lice ozari osmehom. Takav je talenat oduvek bio redak i uvek vredan punog poštovanja.

Početkom ove godine Singing Loins su snimili i materijal za novi album koji će da se pojavi na Hangman Records tokom juna meseca. Nema sumnje da će «The drowned man resuscitator» nastaviti put obnovljen jednom od najboljih engleskih akustičnih ploča poslednjih 20-ak godina – «Songs to hear before you die», kao ni da će (ponovo) podeliti mišljenja publike na one koji ih upravo zbog antitradicionalizma vole i one koji ih iz istog razloga ne podnose. Koga je briga za to sve dok Broderick i ostala dvojica razgaljuju srca u dvosatnom živom nastupu na gotovo istovetan način na koji su to davno radili The Pogues?

http://www.singingloins.co.uk/

http://www.damagedgoods.co.uk/singingloins/index.html

http://www.last.fm/music/The+Singing+Loins

http://www.akademija.net

muzika:

Singing Loins – Amsterdam

Singing Loins – Bakers Arms (August ’58)

Singing Loins – Black Girl

Singing Loins – Gloomy Sunday

Singing Loins – Hauling N The Slack

Singing Loins – Look At The Sun

Singing Loins – Shut Your Mouth

Singing Loins – Start Screaming

Singing Loins – Honest Man

Singing Loins – House In The Woods

Singing Loins – The Loved One

Singing Loins – We Got Lurve

Singing Loins – An Englishman’s Home

Singing Loins – Fish

Singing Loins – Stupid Song

Singing Loins – That’s How Murders Happen

Singing Loins – The Gentlemen

Singing Loins – The Ghost Of Old Rose

Singing Loins – The Ship Song

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?