The Obits (Brooklyn, NY, U.S.A.)

Ponedeljak, 25. oktobar – Beograd @ KC Grad, 22:00

Bruklinski bend The Obits impresivnog je pedigrea. Šibaju napeti, pravo u glavu rokenrol sa oštrim gitarskim linijama, snažnim basom i melodijama koje brišu razliku između indie i garažnog roka. Njihov gitarista i pevač, Rick Froberg, prethodno je svirao u Drive Like Jehu i Hot Snakes, dok je drugi gitarista i pevač, Sohrab Habibion, poznat kao veteran vašingtonskog indie-rock benda – Edsel.

Pošto su se Hot Snakes raspali 2005, Froberg se iz Kalifornije seli u Bruklin i 2006. piše nove pesme i svira sa Habibionom i bubnjarem Scottom Gurskym. Dok su razmišljali o uvođenju treće gitare, basista Greg Simpson nametnuo se svojim zanimljivim stilom i postava je bila kompletna.

Početkom 2008. imali su svoj prvi nastup u Cake Shopu, poznatom njujorkškom klubu koji je bio krcat fanovima Frobergovih i Habibionovih prethodnih postava i jedan odnjih uspeo je da snimi nastup i tu, kvalitetom zvuka prilično manjkavu verziju, postavi na Internet. Bend je dve poslednje pesme iz seta “okačio” na svoj MySpace profil i ubrzo se čitava frka oko The Obits zakotrljala neviđenom brzinom.

Istog leta, Chris Jacobs iz Sub Pop Records, od ranije veliki ljubitelj Frobergovog rada, poziva ih u Sijetl na festival povodom 20 godina Sub Pop etikete i nije puno vremena proteklo do prvog izdanja. Single “One Cross Apiece/Put It In Writing” objavili su na sopstvenoj izdavačkoj kući, Stint Records, već u jesen 2008. Singl su rasprodali u rekordnom roku, doštampali novi tiraž, a onda i taj i početkom 2009. snimaju svoj prvenac “I Blame You” za, naravno, Sub Pop.

Debitantsko ostvarenje potvrđuje ono što je fanovima bilo od samog početka jasno – ovaj bend ima snage da u zaborav pošalje sve pređašnje ploče Drive Like Jahu, Hot Snakes, kao i Edsel. Zrelost u pisanju pesama, etablira Froberga kao jednog od važnijih modernih autora, a brojni nastupi po SAD i u Evropi kale bend na putu velike koncertne atrakcije nezavisne gitarske scene. Uostalom, već duže vreme poznato je da Sub Pop teško može da promaši kada je gitarski zvuk u pitanju.

The Obits prvi put sviraju i u Srbiji u okviru ovogodišnje evropske turneje. Koncert je planiran za ponedeljak, 25. oktobar u Kulturnom centru “Grad” od 22:00.

Ulaznice mogu da se kupe u pabu “Brod” (29. novembra 36) i Pinball Wizard prodavnici vinila (TC Eurocentar, makedonska 30, lokal 15). Pretprodajna cena – 800 din.

Neposredno pred nastup, karta će na ulazu u KC Grad koštati 1000 din.

MySpace
Official Site
Obits @ Sub Pop
Wikipedia

YouTube:

plakat:
op

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?