The Intelligence

intelligence

Kao i svaki trend, trenutni revival post-punk zvuka je doneo mnoge dobre, ali i gomilu loših bendova. Svako ko zna materiju shvata da su loši oni koji dominiraju top-40 listama, MTV-jem, te lokalnim nazovi alternativnim radio-stanicama. Sreća da ima i bendova koji bi radiji da istražuju pomenuti žanr i unapređuju ga, nego da se očešu o isti. 

Kao i u originalnom post-punku s kraja 70-ih i početka 80-ih, i danas bendovi koji prodaju najviše nosača zvuka nemaju mnogo umetničkih vrednosti. Ono što su nekad bili Pere Ubu, Homosexuals i This Heat danas su The Intelligence iz Sijetla. 

Takođe, za razliku od raznih Bloc Party/Franz Ferdinand itd. , bendovi kao Intelligence se nisu osnovali juče, album izdali danas, da bi ga vi zaboravili već sutra. Intelligence su u ovoj ili onoj postavi, ovde ili onde godinama.

Lars Finberg, gitarista, vokal i šef benda osnovao je The Intelligence 1999.  u Sijetlu. Ubrzo po osnivanju krenuli su da izbacuju singlove budući da je Lars suvlasnik nezavisne etikete Dragnet Records te je svoju kreativnost lako mogao da materijalizuje u finalni proizvod spreman za brojne fanove post-punka.

Lars je «odgovoran» za mnogo dobre muzike koja je eksplodirala iz rokenrol underground-a početkom novog milenijuma. Zapažen je njegov doprinos post-apokaliptičkom pop svetu sastava A-Frames, takođe iz Sijetla, a treba pomenuti i The Dipers, lo-fi noise bend koji je još jedna od igrački mladog i talentovanog Finberga.

Ostali članovi potiču iz samog jezgra izuzetno aktivne i produktivne art-punk scene Sijetla, iz bendova kao što su pomenuti A-Frames i Dipers, te Double Fudge, Popular Shapes, Tokyo Drifters, Blow Up itd.

The Intelligence su nedavno objavili drugi album “Icky Baby” za In the Red Records, jednog od najatraktivnijih američkih nezavisnih izdavača ovog momenta budući da su pre samo nekoliko dana izdali i come back album legendarnih Sparks. “Icky Baby” potvrđuje da su The Intelligence bend u punom kreativnom zamahu koji s pravom može poneti krunu naslednika svih dosadašnjih istraživača unutar strukture pop pesme.  Bilo da se radi o new wave ili post-punk zaostavštini Gang Of Four, Pere Ubu ili Fall ili o relativno mladom nasleđu guitar noise bendova poput Tar, Cows ili Jesus Lizard, The Intelligence nadahnuto stapaju svoje uticaje u muziku koja je moćna, bučna, ali istovremeno i muzika uz koju može da se igra, a ne samo mlati glavom napred-nazad. Posebno je za pohvalu svesno oskudna produkcija, potpuno neočekivana za, ipak, jedan pop album. Škripa 2 gitare, šuplji zvuk bubnja, vokal propušten kroz nekoliko efekata i bas linije koje pucaju pravo u želudac, uz svu glasnoću, sirovost te klasičnu lo-fi produkciju, samo su spoljni, gotovo zaštitni omotač pop pesme koju stvaraju Lars Finberg i The Intelligence. U nepunih 26 minuta i 13 pesama na albumu “Icky Baby” pored neobične plesne i pop muzike, nalazi se i odgovor na pitanje “ima li danas u pop svetu bendova koji su spremni da zaborave predvidljivu i sveprisutnu jednačinu pop pesme i potraže novu kao što su to nekada činili Gang Of Four, Wire ili Pere Ubu?”. Naravno da ima, a sigurno su jedni od najvažnijih upravo The Intelligence. Sreća da ljudi kao što je Larry Hardy, vlasnik In The Red Records postoje i imaju njuh da osete koji album treba objaviti i u kojem trenutku, tako da će se i ovaj iskusni potez izdavača vremenom isplatiti. Ne samo njemu i bendu, korist je znatno šira i odnosi se i na sve one ljubitelje muzike koji ne pristaju na diktate industrije.

Pored The Intelligence, te pomenutih Sparks, za In The Red Records snimaju i snimali su: Boss Hog, Pussy Galore, Andre Williams, Dirtbombs, Cheater Slicks, Ponys, Bassholes, Deadly Snakes, Tav Falco, Hunches, Reigning Sound itd.

 

Tokom evropske turneje Intelligence će održati i 2 koncerta u Srbiji:

29. april – Subotica @ yu fest kafe

30. april – Beograd @ SKC (gosti: indie-go!)

intelligence
indie-go!

muzika:
nice tries
confidence
garbage in garbage out

intervju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?