The Intelligence (Seattle, WA, U.S.A.)

Četvrtak, 17. april – Zagreb @ Teatar &td

Petak, 18. april – Beograd @ SKC

Subota, 19. april – Zrenjanin @ Klupče

Nedelja, 20. april – Skoplje @ Castro

Ponedeljak, 21. april – Smederevska Palanka @ Iris Pub Dr. Watson

intl1

intl2

Iako je godinama svirao u nekim od najbučnijih i najodvaljenijih bendova iz Sijetla, od kojih su zasigurno najpoznatiji the A-Frames, multiinstrumentalista, a pre svega bubnjar, Lars Finberg ovim je projektom zakoračio u drugačije, skoro pa pop vode. Jasno da kod ovog izuzetno nadarenog i opičenog muzičara ni pop ne može zvučati uobičajeno, pa je tako uz pevljive refrene i lako pamtljive melodije u muzičkom izrazu ovog benda primetan uticaj post-punka i njujorškog no wavea, što uz obilje distorzije čini njihovu muziku istovremeno plesnom, zabavnom, ali i super zanimljivom jer nikad ne znate šta vas čeka u idućoj pesmi, ili čak idućem minutu pesme koju upravo slušate.

Svoje rane radove Lars je snimio još krajem devedesetih u spavaćoj sobi na bubnjevima svog petogodišnjeg sina, no tek 2004. izlazi prvi The Intelligence album nakon čega potpisuje za legendarnu garažnu etiketu In the Red, za koju objavljuje naredna dva odlično prihvaćena albuma. Poslednji – „Deuteronomy“ – ujedno je i prvo Intelligence izdanje snimljeno izvan Finbergove spavaće sobe, odnosno prvo izdanje snimljeno u pravom studiju i sa pravim producentom. Neki su mu zamerili što je odstupio od svoje ustaljene prakse snimanja pravih malih lo-fi bisera, ali ako nas pitate, bolji uslovi u kojima je taj album nastao nimalo mu nisu naškodili jer su onaj poznati The Intelligence šarm i neposrednost i dalje su prisutni. Štaviše, bend na ovom albumu napokon komunicira sa većim brojem pop konzumenata, a to je svakako dobro za njih same pošto im se pruža prilika da prošire priču o Intelligence te i da novostečene poklonike svoje muzike upoznaju sa prethodnim, u lo-fi/noise krugovima vrlo zapaženim opusom. Sam Finberg na vlastitoj myspace stranici The Intelligence poluozbiljno opisuje kao thrash-pop i ne možemo a da se uz osmeh ne složimo s tom njegovom umotvorinom.

Inače, The Intelligence su već nastupali u Srbiji, krajem aprila 2006, najpre u Suboticu (YU FEST), a potom i u Beogradu (SKC). Beogradski koncert biće održan ponovo u SKC-u u petak, 18. aprila sa početkom od 22 časa. Čast da otvore ponovni nastup ovog talentovanog benda iz Sijetla imaće domaći sastav K-3P Alef iz Beograda.

http://www.myspace.com/theworldisadrag

http://www.intheredrecords.com/pages/intelligence.html

http://montybuckles.com/datingthefuzz.mov

download:

The Intelligence – “Deuteronomy”

http://www.mediafire.com/?5t7d1x9mbkt

The Intelligence – “Icky Baby”

http://www.mediafire.com/?znhmywbznxz

bilbord:

intl3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?