The Bloody Hollies (San Diego, CA, U.S.A.)

Četvrtak, 5. septembar – Budimpešta @ Trafik Klub
Petak, 6. septembar – Beograd @ Gun Club (gosti: Straight Mickey & The Boyz!!)
Subota, 7. septembar – Senta @ Mojo

bh

Wesley Doyle (vokal, gitara i usna harmonika) formirao je The Bloody Hollies 2000. godine u Bafalu, država Njujork, sa dvojicom kolega sa studija vizuelnih umetnosti. Već godinu dana po osnivanju bend objavljuje prvi album „Got It Where It Counts!“ za Garage Pop Records. Ukupno trajanje ispod pola sata, šesnaest pesama od kojih tek pet jedva prelazi dužinu od dva minuta podaci su koji jasno govore da se radi o prangijaškom garage-punk albumu. Da je reč o jednom od boljih u tom trenutku posvedočiće ne samo pozitivne kritike, već i imenovanje The Bloody Hollies za najbolji novi originalni bend od strane lokalnih novina. Sama ploča je miks pankoidne furioznosti na troakordni garažni način, ali i vešto provučenih momenata tipičnih za rockabilly i blues.
Jedna američka turneja i gostovanje u Los Anđelesu dovoljni su bili da im Long Gone John osnivač Sympathy For The Record Industry ponudi ugovor za sledeći album. Septembra 2003. izlazi „Fire At Will“ ploča koja će ih ne samo potvrditi kao jedan od bendova od kojih se mnogo očekuje, nego im i dati uvek potreban vetar u leđa da nastave. „Fire At Will“ unekoliko je kompleksniji, ali i dalje je to dvominutno garažno prženje sa Veslijevim nervoznim, vrištećim glasom – sada zaštitnim znakom The Bloody Hollies. Krajem godine gostuju na radio emisiji Johna Peela i snimaju Peel Sessions, EP sa četiri pesme.
2005. Doyle se seli u San Diego, a za njim dolazi i gitarista Joey Horgen. Ubrzo im se priključuju bubnjar Matt Bennett i basista Bort Eric Thunder – nova postava The Bloody Hollies završava rad na trećem albumu „If Footmen Tire You…“ koji će (kao i naredna dva) biti objavljen sa znakom Alive Records, izdavačem The Black Keys, Black Diamond Heavies, Radio Moscow, Soledad Brothers, Hacienda, Left Lane Cruiser… Ova je ploča proglašena najboljim rok albumom 2005. (San Diego Music Award) istovremeno promovisavši The Bloody Hollies u jedne od predvodnika savremene američke garage-punk / blues scene.

Dve godine kasnije pojavljuje se „Who To Trust Who To Kill Who To Love“ (Alive, 2007), najkompleksnija ploča do sada, obogaćena novim aranžmanima, instrumentima kojih ranije nije bilo (orgulje) i umešnim koketiranjem sa žanrovima kakvi su glam i hard-rock. Iste godine sviraju na South By Southwest festivalu, a u septembru osvajaju San Diego Music Award za najbolji alternativni album 2007.
2008. pesmu „The Rain“ NBC uvrštava u jednu od akcionih scena „Knight Rider“ serijala.

Četiri godine potom objavljuju „Yours Until The Bitter End“ (Alive, 2011), bez sumnje najbolji album u karijeri. Još od prelaska na Alive Records vidljivo je žanrovsko širenje i svesno zaobilaženje živog blata manirizma. Aranžmani su složeniji, broj instrumenata koje su snimili u par pesama proširen je i na gudačke, pa i ksilofon, a spretno ukomponovani žanrovi (garage punk, punk rock, blues, southern rock, hard rock i grunge) tvore karakterističan The Bloody Hollies muzički izraz – garage-punk/blues sa sofisticiranim melodijama i sugestivnim Veslijevim kontratenorom. Ipak, ono što iz svake pesme ispod svih dodatih slojeva izlazi na površinu jeste visokooktanski, srčani garažni bluz.
Još jedna od potvrda kvaliteta stiže od legendarnog pevača i gitariste The Kinks. Naime, početkom juna ove godine, Dave Davies izdaje novi solo album „I Will Be Me“ i u pesmi broj 5 „In The Mainframe“ kao prateći sastav gostuju upravo The Bloody Hollies, a po izboru samog Daviesa.
Evropske turneje The Bloody Hollies uvek su bile kratke zbog obaveza članova benda (porodice, stalni poslovi) i uvek su trajale oko dve nedelje. Stoga je bilo teško dobiti ih u konkurenciji daleko bogatijih zapadnoevropskih zemalja. Posle nekoliko neuspelih pokušaja u par poslednjih godina The Bloody Hollies stižu u Beograd. Koncert će biti održan u petak, 6. septembra @ Gun Club (Miloša Pocerca 10), a od 22:00. Kao gosti / lokalna podrška nastupiće Straight Mickey & The Boyz.
Karte po promotivnoj ceni od 500 dinara do 24. avgusta možete da kupite u Pinball Wizard Records!! Od 26. avgusta do 5. septembra na istom mestu karta će biti 700 dinara, a na dan koncerta, na ulazu u klub – 1000 dinara.

Official
The Bloody Hollies @ Wikipedia
The Bloody Hollies @ Alive Records
The Bloody Hollies @ Facebook
The Bloody Hollies @ last.fm
The Bloody Hollies @ Allmusic
The Bloody Hollies @ San Diego Reader

YouTube:
Straight Mickey & The Boyz:

Straight Mickey & The Boys @ Facebook
Straight Mickey & The Boys @ Reverbnation
Straight Mickey & The Boys @ Time Machine Music

Poster:
poster

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?