SSM (Detroit, MI, U.S.A.)

 

 

Četvrtak, 29. januar – Zrenjanin @ Klupče

Petak, 30. januar – Skoplje @ Kastro

Subota, 31. januar – Plovdiv @ Lebowski

Nedelja, 1. februar – Beograd @ Žica

Ponedeljak, 2. februar – Zagerb @ KSET

ssm1

ssm2

 

SSM su formirani 2005. kao jedna od prvih detroitskih super-grupa iz tamošnjeg jezgra garažnog rokenrola. John Szymanski, klavijaturista, predvodio je ranije The Hentchmen sa kojima je jedno vreme nastupao i Jack White, Dave Shettler, bubnjar, bio je u The Sights, a Marty Morris u Cyril Lords. Premda su sva trojica godinama poznati po radu u garažnim bendovima, SSM jedva da u tragovima zalaze u isti žanr. Muzički izraz znatno je kompleksniji od prangijanja 3 akorda i to je još jedan razlog zašto je ovaj relativno mlad po stažu sastav uspeo da u par godina i sa samo 2 albuma zaintrigira širu rokenrol javnost i zakači samo pozitivne ocene rok kritike bilo da se radi o on-line fanzinima ili o ozbiljnijim magazinima.

 

Već pre prvog albuma bend je skrenuo pažnju Dana Auerbacha iz The Black Keys koji ih je preporučio izdavaču Alive Records za koji je 2006. i objavljen istoimeni LP. Ploči je prethodila zajednička turneja sa The Black Keys po zapadnoj obali, a, obzirom da Alive ima odličnu distribuciju u Velikoj Britaniji, SSM bivaju pozvani na prvu englesku turneju sa The Datsuns posle koje je usledila jedna poduža sa The BellRays u Americi.

 

Izuzetno autentičan spoj psihodeličnog roka, te prog i kraut-rocka, uz dozirana elektro pomagala, čine ovaj sastav jednim od najneobičnijih na nezavisnoj rokenrol sceni poslednjih nekoliko godina. Taj, donekle artistički pristup pisanju pesama, bio je put kojim su došli do većeg broja fanova, van uskog kruga ljubitelja garažne muzike, ali ih je background održao i u srcima onih kojima su tri akorda, ritam i stav #1 za pisanje dobre pesme. Otuda na njihovim koncertima imate čitavu lepezu raznih potkulturnih likova, od techno i elektro klinaca, preko matorih prog/kraut rock tipova, do garažnih rokera. Komotno se može reći kako su SSM jedan od prvih rok bendova posle Blues Explosion koji je, na neki način, uspeo da pomiri skoro pa nepomirljive žanrove i pristalice istih, a to bi trebalo samo po sebi da bude dovoljno za dokučivanje značaja ovog sastava u savremenoj nezavisnoj rokenrol produkciji.

 

Početkom 2008. SSM izbacuju i drugi album «Break Your Arm For Evolution», takođe za Alive Records, producent je njihov veliki fan iz The Black Keys, Dan Auerbach, i, kao i prethodna, ova ploča dobija samo hvalospevne kritike, ovaj put u znatno većem broju velikih, tiražnih magazina poput NME, Rolling Stone, Magnet i sl.

 

SSM početkom 2009. dolaze na još jednu evropsku turneju, a konačno i u Srbiju i par okolnih zemalja.

 

http://www.myspace.com/szymanskishettlermorris

http://www.alive-totalenergy.com/SSM.html

http://www.freewebs.com/ssmdetroit/index.html

 

download:

SSM – “Break Your Arm For Evolution”

http://rapidshare.com/files/167566976/SSM-BYAFE.rar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?