Robert “Rocket” Watts preminuo u petak uveče

Noćas, oko 3 stigne mi email od Johna Nolana (POWDER MONKEYS) i kaže da je Robbie, gitarista COSMIC PSYCHOS, iznenada umro posle koncerta u nekom australijskom pičkovcu. Takve vesti su uvek grozne, ali ova je bila još gora pošto sam poznavao čoveka i sa njim i njegovim bendom proveo sjajna 4 dana u Srbiji od 29. septembra do 2. oktobra 2001. Užas!
Robbie je bio jedan od najboljih gitarista koje sam gledao uživo. Omalen, 20 kila sa sve krevetom, što se kaže, ali kada opaše stratokastera, nagazi pedalu i krene da ispaljuje rafale, u trenutku se slika preokrene, a već kod prvog soliranja shvatiš da je pred tobom guitar slinger koji u džep može da spakuje sve ostale konkurente! Nije mi slučajno posle koncerta Aleksandar Žikić rekao kako Beograd nije nikada video nekoga ko ovako dobro rastura gitaru.

Robbie je bio tih čovek, previše skroman za jednog vrhunskog muzičara. Bilo mi je žao kad mi je pričao da je razveden, da nema stalni posao, da je na socijalnoj pomoći, da sa ćerkom bejbisituje da bi zaradio neku paru. Kad bi se malo opustio, posle nekoliko pića, umeo je da ispriča brdo dobrih viceva. Sećam se da je posle beogradskog koncerta (29. septembar 2001.) sedeo sa mojim bratom od tetke, tada balavcem od kojih 15 godina, te da ga je zasmejavao do suza dok sam se ja sa ostatkom benda razvaljivao od piva na šanku Filija.

Noćas sam jureći neku informaciju više, overio par foruma i bilo mi je bedak da vidim kako ljudi spekulišu o njegovoj navodnoj zavisnosti. Čovek je bio blizu 50. i dobro se sećam da pre 5 godina nije imao nikakvih aspiracija spram heroina pošto se neko od obaveznih dosadnjakovića koji bi da se druže sa bendom posle koncerta ponudio da nam “završi šemu”. Čak je i u piću bio umereniji od Rossa i Billyja. Zato je i ružno čitati lupetanja da se radi o over dose-u.

Jedna od stvari koja me je rastužila jeste da je poslednjih par godina svirao bendžo na ulici samo da bi namakao koji cent. Izgleda da je to sudbina mnogih dobrih muzičara, naročito australijskih.

Ovde je par fotografija sa koncerta u SKC-u. nisu naročito kvalitetne, ali boljih nemam.

R.I.P., mate!!!

 

robbie

robbie1

robbie2

robbie3

robie4

robbie5

robbie, ross and 2 fans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?