Night Beats (Seattle, WA, U.S.A.)

Petak, 5. februar – Zagreb @ Tvornica w/The Bambi Molesters
Subota, 6. februar – Beograd @ KC Grad

nb1

„Nema greške: novi album “Who Sold My Generation” kao da je snimljen dok su američke zastave gorele u pozadini, a miris napalma visio u vazduhu – u paralelnom univerzumu gde je Helter Skelter nacionalna himna, a Čarls Menson još uvek u bekstvu“

Psihodelični garažni rokenrol danas čini jedan ozbiljan deo nezavisne muzičke produkcije. Bendovi kao što su The Black Angels, The Growlers, Allah-Las praktično su se umuvali u mainstream, a postojanje velikog broja drugih koji još uvek nisu u značajnom komercijalnom usponu jasno govori da se radi o bitnoj undeground sceni koja se poslednjih godina izborila za svoje mesto u vrhu dobre ponude što kad su u pitanju albumi, što kad su u pitanju živi nastupi. Jedni od najvažnijih predstavnika nove psihodelije su Night Beats iz Sijetla.
Osnovani su pre šest godina i 2010. objavili su prvi EP „H-Bomb“, a 2011. izlazi im split 10’’ sa The UFO Club. Iste godine u prodaji se pojavio i prvi album „Night Beats“ za agilnog izdavača Trouble In Mind Records (Ty Segall, Fresh & Onlys). Debitantska ploča omogućila im je da obiđu SAD, Evropu u par navrata, da sviraju veliki broj žanrovski orijentisanih festivala i Night Beats su se pokazali kao izuzetno talentovana mlada grupa koja vešto sublimira R’n’B i soul u svoju verziju psihodeličnog garažnog roka.

Prvencem su skrenuli pažnju na sebe kao na istinske naslednike 13th Floor Elevators i The Seeds. Drugi album „Sonic Bloom“ iz 2013. potvrdio je ovu tezu što se može pročitati u brojnim recenzijama, ali možda je još važnije što je tiraž vinila doštampan već posle mesec dana od izlaska ploče. Izdavač je The Reverberation Appreciation Society, ogranak važnog festivala psihodeličnog roka u Ostinu, Teksas, Austin Psych Fest, na kome su Night Beats svirali u par navrata i očito prošli vrlo zapaženo.
Zvučna slika benda vrlo je kompleksna premda se radi o klasičnom triju (gitara/vokal, bas i bubnjevi). Gitarske pedale i razni efekti prisutni su u toj meri da se ima utisak kako se radi o bar petočlanoj postavi. Gitarski rifovi zamućeni su i masni, bas je pulsirajući, a bubanj daje ritmom savršenu podlogu za šefa grupe (Danny Lee Blackwell: gitara i glas) tj. njegove rifove i solaže koji će vas povesti na putovanje do nepoznatih uličica svesti.
2013. i 2014. Night Beats intenzivno sviraju turneje po SAD, Evropi, Australiji, Izraelu i Južnoafričkoj Republici. Poslednjih par godina svirali su turneje sa velikanima žanra: Roky Erickson, The Zombies, The Black Angels, The Jesus & Mary Chain, Black Lips, The Growlers…

Ove godine završili su snimanje nove ploče i ona će se pojaviti krajem januara 2016. pod nazivom „Who Sold My Generation“, a za renomiranu londonsku izdavačku kuću Heavenly Recordings (Manic Street Preachers, Saint-Ettienne, Mark Lanegan, King Gizzard & The Lizard Wizard, The Wytches…). Odmah po objavljivanju novog albuma Night Beats kreću na veliku evropsku turneju u okviru koje će svirati i u Beogradu u subotu, 6. februara u KC Gradu. Karte su već u pretprodaji (šank KC Grada i Pinball Wizard Records) po ceni od 1000 dinara.

Official
NB @ Wikipedia
NB @ bandcamp
NB @ Facebook

Video:

Poster:
nb4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?