MESSERSCHMITT (Pula, Hrvatska)

posle više od 3 godine MESERSCHMITT ponovo bombarduju Srbiju:

četvrtak, 16. novembar – Pančevo @ KUPE
petak, 17. novembar – Novi Sad @ NS TIME
(300 din.)
subota, 18. novembar – Senta @ MOJO
nedelja, 19. novembar – Beograd @ SKC
(500 din.)

Oformljeni krajem ‘87. godine na inicijativu Mira Kusačića u Puli. Prva MC ‘Lussy’ snimljena ‘88. u Žminju, a objavljena za tada najplodniju nezavisnu etiketu ‘Slušaj najglasnije’ (Listen Loudest) koju je u Zagrebu pokrenuo Zdenko Franjić. Stižu prve pohvale i brojni nastupi širom bivše Jugoslavije. 1989. Messerschmitt stiže u finale YURM-a (YU Rock Moment!!), najvećeg festivala novih bendova bivše YU.
1990. izlazi prvi LP ‘Foxxin” snimljen u Puli, dočekan uz bezrezervnu podršku kritike i publike. Tiraž je rasprodat u kratkom roku i nikad doštampavan zbog raspada diskografske kuće ‘Blind Dog Records’.
Nakon kratke stanke i nove postave, Messerschmitt vrlo brzo vraća izgubljene pozicije i pojavljuje se na brojnim nastupima i festivalima, gde uglavnom sviraju kao gosti ili headlineri. Istovremeno, bend se pojavljuje na raznim kompilacijskim LP i CD pločama (“Bombardiranje New Yorka”).
‘93. godine izlazi drugi LP ‘Shake That Thing’ snimljen u istom studiju kao prvi LP, za etiketu ‘Slušaj najglasnije’. Ponovo kreću brojni nastupi i promotivna turneja po Hrvatskoj i Sloveniji, koja kulminira nastupom na festivalu ‘Fiju Briju’. Iste godine Messerschmitt su uključeni u možda jedini pravi dokument novog hrvatskog rock-a, LP – ‘Trip Zone’
1995. godine, lomljenjem ljubičastog Gibson SG-a na dočeku Nove Godine u Puli, završava se kratka, ali plodonosna karijera benda koji je definitivno pomakao razmišljanja u domaćem rocku.
Od 1996.-2002. godine Miro Kusačić osniva bend Opyum, čiji je rad uglavnom zasnovan na obradama Blues i Rock ‘n’ roll heroja.
2003. Miro Kusačić zajedno sa Sašom Petkovićem – Saletom na bubnju i Rusminom Obićem – Rusom na basu reformira Messerschmitt, s trećim albumom ‘Rockafè’ u vlastitom izdanju (‘Messerschmitt Motors Records’), koji takođe nailazi na samo odlične kritike u slabokrvnom hrvatskom rock prostoru. U 2005. godinu, Messerschmitt uleću s novim albumom ‘Moonlight Starlight’, snimljenim u “Black Dog” studiju (ME) – producent Iwo Jiwo. Bend dobija ponudu za dva koncerta u Kanadi: 15.04. Toronto – “Silver Dollar Room” i 16.04. Hamilton – klub “Absinthe”. Nastupi u Kanadi su došli kao kruna gotovo dvadesetogodišnje karijere i značajna potvrda kvaliteta jednog od najpotcenjenijih, a genijalnih, rokenrol bendova bivše Jugoslavije.

 muzika:

“lussy”
“foxxin’/shake that thing”
“rockafe”
“moonlight/starlight”

MESSERSCHMITT na netu:
MySpace
sajt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?