Kid Congo & The Pink Monkey Birds (New York, NY, U.S.A.)

Petak, 13. decembar – Zagreb @ Močvara
Subota, 14. decembar – Beograd @ Gun Club, 22:00

kc

Kid Congo Powers (pravo ime Brian Tristan) bio je član i autor u tri izuzetno uticajne rok grupe 80-tih i 90-tih. 1980. godine Jeffrey Lee Pierce i on osnovali su The Creeping Ritual koji će vrlo brzo promeniti ime u The Gun Club. Isto tako brzo Kid će napustiti bend da bi sarađivao sa The Cramps sa kojima je snimio dva albuma: „Psychedelic Jungle“ i „Smell Of Female“. Ipak, od 1983. do 1991. više puta će se vraćati i napuštati The Gun Club ponajviše zbog obaveza sa još jednom velikom grupom tog vremena (a i danas) – Nick Cave & The Bad Seeds (učestvovao na albumima „Tender Prey“ i „The Good Son“ kao i na turnejama od 1988. do 1990.).
Pored ova tri sastava Kid Congo Powers je tokom karijere duže od 30 godina sarađivao i sa: The Fall, The Divine Horsemen, Die Haut, Madrugada, ali i važnim underground autorima kao što su: Lydia Lunch, Michael Gira, Diamanda Galas, Mark Eitzel, Barry Adamson, Sally Norvell, Julee Cruise.
Krajem 90-tih u Njujorku formira The Knoxville Girls, jednu od prvih supergrupa garage-rock žanra u kojoj su se našli i Bob Bert (Sonic Youth, Pussy Galore), te Jerry Teel (Honeymoon Killers, Boss Hog, Chrome Cranks). Knoxville Girls snimaju tri albuma za poslednjih par decenija prestižnog izdavača modernog garažnog zvuka – In The Red Records (The Jon Spencer Blues Explosion, Thee Oh Sees, The Dirtbombs, Black Lips, Ty Segall Band…).

Kid Congo & The Pink Monkey Birds nastaju u Njujorku 2006. i iste godine objavljuju prvenac „Philosophy And Underwear“. Album je tipičan njujorški bućkuriš žanrova kreiran od moderne verzije belog bluza, soula, no-wavea, new wavea, art rocka, glama, do elektronike koja podosta duguje Roxy Music iz vremena dok je Brian Eno bio u bendu. Jedan od komentara koji najbolje opisuju ovu ploču dao je Judah Bauer, gitarista The Jon Spencer Blues Explosion: „Zvuk je toliko raznolik da imam uticaj da slušam istovremeno Velvet Underground, Can, Television i nas. Kid je oduvek imao nepogrešivi osećaj da u tri minuta jedne pesme izmeša sve stilove u kojima se tokom karijere oprobao, a da finalni proizvod zvuči nestvarno sveže i potpuno autentično, drugačije”.
Tri godine potom za In The Red Records izlazi „Dracula Boots“, ploča koja će The Pink Monkey Birds učiniti posebnom garage/rock atrakcijom i torpedovati grupu u sam vrh moderne indie scene i koncertni akt koji se ne sme propustiti. Osim toga zapažen uspeh ove ploče potvrdio je Kidu i momcima da rade pravu stvar i učvrstio ideju o bendu u većoj meri nego ranije. Stoga su Kid Congo & The Pink Monkey Birds počeli češće da nastupaju uživo, paralelno spremajući sledeći album „Gorilla Rose“ koji objavljuju takođe za In The Red Records 2011. godine. Na ova dva izdanja bend Kida Congoa istražuje plesno i primitivno, funk i swampy/garage zvuk znalački balansirajući između žanrova tako da nijedan ne dominira. Oba albuma prolaze prilično dobro kod muzičke kritike i publike, a Kid Congo Powers, uvek tihi čovek iz dva najvažnija garažna sastava 80-tih (The Cramps i The Gun Club) postaje jednim od najuticajnijih predvodnika modernog garažnog rokenrola uz veliko poštovanje daleko mlađih kolega sa iste izdavačke kuće ili iz sličnog žanrovskog okruženja: John Dwyer (Thee Oh Sees), Ty Segall (Ty Segall Band i The Fuzz), The Oblivians, The Jon Spencer Blues Explosion, The Dirtbombs, Hunx & His Punx…

Odnedavno Kid Congo & The Pink Monkey Birds imaju novu ploču. „Haunted Head“ izašao je krajem maja ove godine kao i prethodna dva albuma za In The Red Records. Radi se o verovatno najboljem zbiru pesama do sada na kome Kidov autentični goofy/camp stil dominira u bržim temama. Poseban plus albuma su skoro polovina pesama kao napisanih za izmišljeni moderni noire u kojima preovlađuju reverb i twangy gitare, kao i sjajne melanholične solo teme. Psihodelični swamp/funk i delikatan guit/noise uz Kidovo sugestivno recitovanje i obilje suptilnih gitarskih soloa, gitarskih tema, raštimovanih gitarskih akorda i naoštrenih gitar-slajd vožnji.

Trideset i tri godine pošto će osnovati The Gun Club i obresti se u The Cramps na njihovim najboljim pločama, Kid Congo Powers nije samo prisutan u vrhu današnje indie/garage scene. Kao jedan od prvoboraca i utemeljivača modernog garažnog roka, ali i kao inovator unutar žanra sa nepogrešivim osećajem za detalje, kao i za vešto mešanje stilova, ovaj pedesetčetvorogodišnji dendi danas je ikona najplodnijeg žanra popularne muzike. Nadživevši JL Piercea i Luxa Interiora Kid Congo Powers nastavlja da istražuje muzičke forme ostajući jedan od poslednjih živih, a ozbiljno aktivnih rokenrol antiheroja. Kako recenzent „Dracula Boots“ u NME-u iz maja meseca 2009. godine reče: „Svako ko je ikada svirao sa losanđeleskim bluz pankerima The Gun Club treba da dobije status rok legende. Činjenica da je Brian Tristan (poznat i kao Kid Congo Powers) svirao i u The Cramps i Nick Cave & The Bad Seeds znači da je čovek van kategorije običnih smrtnika“.

Legenda iz The Gun Club i The Cramps stiže u Beograd u subotu, 14. decembra i potpuno logično nastupa u Gun Club-u. Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 1000 dinara @ Pinball Wizard Records od ponedeljka, 11. novembra. Na dan koncerta na ulazu u klub – 1500 din.

Kid Congo @ Wikipedia
Official
Kid Congo @ New York Night Train
Kid Congo @ Twitter
Kid Congo & The Pink Monkey Birds @ Facebook
Kid Congo & The Pink Monkey Birds @ last.fm

Video:


Poster:
kc4

One thought on “Kid Congo & The Pink Monkey Birds (New York, NY, U.S.A.)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?