JAY REATARD + BOSTON CHINKS (Memphis, TN, U.S.A.)

Pre više od deset godina u Memfisu je formiran garage-punk bend The Reatards, sastavljen od klinaca od po 16 godina. Istina, nisu baš mogli da se pohvale kako suvereno vladaju instrumentima, ali su zato itekako dobro umeli da napišu troakordno prašenje na kojem im je zavideo čitavi grad i pola nezavisne scene Amerike. Osim toga njihovi koncerti su rokenrol događaji koji se još uvek prepričavaju kao nezaboravni. Možda nisu umeli da sviraju i pevaju, međutim, živi nastupi su im bili blago rečeno divlji i vrlo iritantni po vlasnike klubova pošto se skoro svaki završavao sa uništavanjem instrumenata, pojačala, po kojom razbijenom glavom publike iz prvih redova, kao i kompletnog benda – «krv, znoj i suze» u najbukvalnijem smislu. Objavili su 2 regularna albuma, raspali se i ušli u legendu. Šef benda, Jay Reatard (pravo prezime Lindsey!!) nastavio je karijeru i punoletstvo dočekao svirajući u Lost Sounds, Final Solutions, Bad Times i još nekoliko lokalnih art-punk grupa.

Prošle godine je za In The Red Records objavio prvi solo album, «Blood Visions», koji je dobio izuzetno pohvalne kritike i može se reći da predstavlja uspešnu modernu verziju ‘77 punk rock-a i new wave-a. Očito duboko zaronjen i upućen u čuvenu punk rock kompilaciju koja je do sada objavljena u desetine serija sa «svih meridijana» – «Killed By Death», ali i omađijan bendovima poput Joy Division (ok, možda pre Warsaw), Wire, Siouxsie & The Banshees, Jay Reatard uspeo je da gotovo sasvim sam, uz neznatnu pomoć jednog prijatelja (bas i vokal u jednoj od 15 pesama na ploči!!), snimi album koji se našao na većini top-ten lista za 2006., bar kada je reč o indie izdanjima. «Blood Visions» kvalitet leži u činjenici da je dvadesetsedmogodišnjak iz Memfisa u vreme sveopšte jalove reciklaže britanskog new wave-a s kraja 70-tih i početka 80-tih napisao, odsvirao, otpevao 15 komada na kojima mu danas skidaju kapu lokalni uzori (Oblivians), bivši saradnici iz bendova sa kojima je proveo poslednjih 10 godina, ali i nezavisna muzička štampa, zapravo svi koji su uspeli da se dokopaju ovog parčeta plastike. Malo je neočekivano, ali sve ovo što britanska muzička industrija pokušava da izgura sa svojih 5-6, šatro, oni su isto što i gang of four wire joy division samo u 21. veku, teško da može da se nosi na više nivoa sa dečkom iz Amerike, pa još i iz Memfisa. Biće da ipak industrija ne može u toj meri da maže oči i tako lako prodaje šarene laže. «Blood Visions» je album kojim Jay ne kupuje, već zaslužuje ulaznicu u svet zrelih modernih autora.

Počevši kao balavi «imitator» Oblivians iz vremena dok se još borio sa aknama i nejebicom, preko komandovanja u nekoliko art-punk/new wave bendova, do albuma koji je napravio skoro sasvim sam i koji će bar do sledećeg njegovog izdanja sloviti kao najbolji američki odgovor na britanski new wave i ‘77 punk još otkako su Devo izdali svoj prvi LP.

45 dana evropske turneje koja počinje 16. maja u Amsterdamu i završava (uz samo 2 dana bez koncerta!!) u Roterdamu, 1. jula trebalo bi da bude dovoljno čvrst argument da za ovim mladim i talentovanim momkom vlada veliko interesovanje širom Evrope. Samim tim bilo je jako teško, da ne kažem skupo, uspeti da se za ex-YU «obore» tri datuma. Na turneji, kao gosti, odnosno bend koji će da otvara svaki koncert, pojaviće se i njegovi power-pop zemljaci – Boston Chinks – grupa koja je nedavno stigla i do prvog albuma, a većina njih činiće mizikante koji će da prate majstora na gitari i vokalu. Ako ste spremni za jedan pravi new wave show, sa obaveznim engleskim akcentom i uobičajenim punk-rock ludiranjem (valjanje po bini i u prvim redovima, razvaljivanje bubnjeva i pojačala, neizbežni pogo ispred bine po klizavom patosu i u srči do kolena) onda je sramota da promašite šampiona koji vam svira u komšiluku i još za smešne pare.

petak, 25. maj – Beograd @ SKC

subota, 26. maj – Crvenka @ Izletište “Potok”

nedelja, 27. maj – Zagreb @ Teatar &TD

MySpace Jay Reatard
MySpace Boston Chinks

muzika:
Jay Reatard – It’s So Easy
Jay Reatard – My Shadow
Jay Reatard – My Family
Jay Reatard – Death Is Forming
Jay Reatard – Oh It’s Such A Shame
Jay Reatard – – Nightmares
Jay Reatard – We Who Wait
Jay Reatard – Fading All Away
Jay Reatard – Turning Blue
Boston Chinks – Coltrane
Boston Chinks – Helpless
Boston Chinks – Sleepy-Heads

uživo:
4 trax live on VPRO, NL, 16.05.2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?