James Leg (Chattanooga, TN, U.S.A.)

Utorak, 29. oktobar – Zagreb @ Močvara
Sreda, 30. oktobar – Novi Sad @ The Quarter
Četvrtak, 31. oktobar – Kosovska Mitrovica @ Mitrovica Rock School Club
Petak, 1. novembar – Beograd @ Gun Club, 22:00
Subota, 2. novembar – Velenje @ eMCe Plac

jl

John Wesley Myers aka James Leg već je godinama jedan od najintrigantnijih garage-rock predvodnika. Prvi od poznatijih bendova u kojima se pojavio bili su The Immortal Lee County Killers po čijem je raspadu formirao Black Diamond Heavies 2004. godine, trio u kojem su pored njega na orguljama/klavijaturama i vokalu bili još i gitarista, i bubnjar. Gitarista 2006. napušta bend i to preostale 2/3 navodi da se zamisle kako da nastave dalje gde donose potpuno ispravnu odluku – bez gitare! Do tada je bilo dvočlanih bendova, ali uvek se radilo o gitari i bubnju, a sa novom postavom Black Diamond Heavies su uveli i novi trenutak u formaciji rokenrol grupe: orgulje/klavijature/vokal + bubnjevi.

U toj postavi snimaju dva studijska i jedan live album (sve za Alive Records) i postaju jedna od najtraženijih američkih garažnih atrakcija do kraja prve decenije 21. veka svirajući širom SAD, Evrope i Australije.
Pored matičnog, James svira orgulje i peva u Cut In The Hill Gang, još jednom važnom američkom garage/blues/punk sastavu nastalom na pepelu Soledad Brothers.
Po raspadu Black Diamond Heavies (2009.) James Leg radi na svom prvom solo albumu „Solitary Pleasure“ (opet renomirani Alive Records, 2011.) koji prolazi zapaženo među poklonicima Black Diamond Heavies i ljubiteljima svih podžanrova garažnog rokenrola. Duboki, diabolični vokal i topli, a zastrašujući tonovi orgulja čijim dirkama kao u transu lete njegovi prsti zaštitni su znak ovog južnjačkog gospodina. Obrada rokenrol heroja Linka Wraya (Fire And Brimstone) i obrada hita u Americi anonimnih Australijanaca Kill Devil Hills (Drinking Too Much) pored devet sopstvenih pesama potvrđuju Legov dobar izbor da se popuni jedan pristojan solo prvenac i krene sa utabavanjem staze nastavka rokerske karijere.

Prošle godine James Leg sa kolegama sa Alive Records etikete – Left Lane Cruiser – snima još jedan album – „Painkillers“. Deset Blues obrada (od Roberta Johnsona do Rolling Stonesa!!) odsviranih/otpevanih na srčani, garage/blues način kako se i očekivalo od ove garažne super-grupe učinili su da se album na kraju 2012. nađe visoko kotiran na većini garage rock lista.
Mačo orguljaš đavoljeg glasa po prvi put dolazi na prostor bivše Jugoslavije krajem oktobra i početkom novembra na pet koncerata. Prati ga samo bubnjar, baš kao iz Black Diamond Heavies dana što jasno govori o tome da će se na repertoaru naći i hitovi iz te faze karijere.

Karte za beogradski concert u pretprodaji od ponedeljka, 21. oktobra u Pinball Wizard Records prodavnici ploča (TC EUROCENTAR, Makedonska 30, local broj 15) 600 dinara. Na dan koncerta 800 din.

Black Diamond Heavies @ Wikipedia
James Leg @ U-Turn Touring
James Leg @ Alive Records
James Leg @ Facebook
James Leg @ Reverbnation
James Leg @ last.fm
James Leg @ Discogs
James Leg @ AllMusic

Poster:
jlp

YouTube:

One thought on “James Leg (Chattanooga, TN, U.S.A.)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?