JACK OF HEART (Paris, FR) + MAGNETIX (Bordeaux, FR)

 

Ponedeljak, 24. novembar – Beograd @ SKC

jack of heart

magnetix

Francuska je, ma koliko se to možda nekome činilo preteranim, oduvek prednjačila u odnosu na druge evropske zemlje vanengleskog govornog područja svojom garažnom scenom. Osim što se tokom 60-tih i 70-tih pojavio mali milion sasvim solidnih bendova, u Francuskoj je bilo i sedište jedne od najproduktivnijih garažnih izdavačkih kuća – NEW ROSE – koja je licencirala, ali i objavljivala ploče bendova poput Lyres, Gun Club, Tav Falco’s Panther Burns, Arthur Lee & Love, Sonics, Saints, Stooges, pored mnogo drugih. Danas je Francuska obavezna, često i jedina ili jedna od dve zapadnoevropske države (uz Španiju) po kojoj pod obavezno krstare svi znani i (još uvek) neznani garažni bendovi Amerike, Australije i ostatka Sveta gde se ovaj žanr zapatio. Otuda i ne treba da začuđujuće izgleda što se po tamošnjim gradovima pojavio zadivljujući broj bendova sličnog usmerenja koji poznavanjem materije i kvalitetom ne zaostaju umnogome za američkim kolegama. Jack Of Heart iz Pariza i Magnetix iz Bordoa pripadaju samom vrhu tamošnje, ali i evropske scene.

 

Jack Of Heart postoje tek par godina, ali je rokenrol istorija članova grupe podugačka i pored toga što se radi o relativno mladim ljudima izmedju 20 i 30+ godina. Pevač benda, Piero Ilov predvodio je The Fatals i sarađivao sa sjajnim kanadskim garažerima Demon’s Claws, a Benji, gitarista, paralelno svira i u Creetins, i u bostonskim Turpentine Brothers. Za razliku od pomenutih grupa čiji su (bili) članovi, Piero i Benji, Jack Of Heart zvuk je znatno smireniji, na momente vrlo psihodeličan i ni najmanje agresivan. Velvet Underground i prva 2 albuma Pink Floyd začinjeni obrascima iz garage-psych ere 60-tih. Čak je i produkcija pročišćena, da zadovolji potrebe nove, pomalo melanholične poetike. Inače, bend je nedavno održao preko 20 koncerata po SAD, što je veliki uspeh za jedan evropski sastav, ako, naravno, ne računamo Ostrvo. Uživo, Jack Of Heart donekle podsećaju na Black Lips, novu američku garažnu atrakciju koja je pre par godina eksplodirala i u Evropi, a to govori da su žive verzije pesama znatno energičnije što obećava dobru zabavu. Uostalom, Jack Of Heart su početkom godine nastupili u beogradskom SKC-u u paru sa američkim Tunnel Of Love i nesumnjivo ostavili dobar utisak na beogradsku publiku.

 

S druge strane, muško ženski duo Magnetix kreće se lo-fi smernicama, od pojave White Stripes popularnijim nego ikada ranije. Fuzirana, glasna gitara, trash zvuk i primitivni set bubnjeva uz obavezno podvriskivanje ‘yeah!!’ i ‘come on!!’. Zarazni ritam, dobra ženska za bubnjevima i zgodan baja na gitari/vokalu očito su recept koji retko kad može da omane. Ako se tome doda da su im pesme poletne i na momente dijabolične, onda je jasno da se radi o sasvim dobrom bendu za neki mali, zadimljeni klub i nekoliko piva više nego što je dovoljno za pripito stanje.

 

Jack Of Heart i Magnetix sviraju u Beogradu (SKC!!) u ponedeljak, 24. novembra od 22:00. 

http://www.myspace.com/jackofheart

http://www.myspace.com/themagnetix

bilbord:

bilbord joh-magnetix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?