IGRA STAKLENIH PERLI

Petak, 23. mart – Novi Sad @ Foxtrot
Nedelja, 25. mart – Niš @ Feedback
Sreda, 28. mart – Zagreb @ Močvara
Subota, 31. mart – Beograd @ Gun

Iako se za početke psihodelije na ovim prostorima navode rani radovi sastava Time i Korni grupa, do pojave Igre staklenih perli u drugoj polovini 70-tih nije bilo nijednog benda koji je mogao istinski prisvojiti epitet psihodelične rok grupe.
Ekipa prijatelja i istomišljenika okupila se 1976. i krenula netipičnom putanjom: dugim jam session-ima umesto probama i koncertima. Dolaskom basiste Draška Nikodijevića – Drakule (kasnije u kultnom sastavu White Rabbit Band), grupa se upotpunjuje i prelazi iz podruma u koncertne prostore.
Praktično od tog trenutka postaju izuzetna koncertna atrakcija, ali tek kada su se čudnom igrom slučaja pojavili uživo u studiju na TV Beograd stvari su se preokrenule. Urbana legenda je da je neko od muzičkih urednika PGP RTB zvao studio i tražio da sazna o kojoj grupi se radi. Neki gledaoci su mislili da na televiziji gostuje strani bend.
1978. ulaze u studio i za RTB snimaju fenomenalni, istoimeni album prvenac. Nažalost, tipično za užasno tretiranje svega što je bilo iole dobro u domaćem roku, bend dobija najgore moguće uslove, a što je još užasnije, dve snimljene pesme misteriozno nestaju iz završnog mastera.
Ipak, tih 25+ minuta koji su ugledali svetlost dana (i sasvim se solidno prodali) ostaju zauvek zabeleženi kao najbolja psihodelična ploča ikada objavljena u celoj bivšoj Jugoslaviji! Dokaz za to je da se RTB izdanje u inostranstvu već dobrih 20 i više godina prodaje po jako visokoj ceni, te da je album bar tri puta bio piratski objavljen na Zapadu (dva puta na CD-u, jednom na vinilu). Pomama za pločama Igre staklenih perli je dovela do objavljivanja čak tri njihova vinilna albuma za nemački Kalemegdan Disk – sva tri sa do tada neobjavljivanim snimcima.
Godinama se u određenim krugovima priželjkivalo ponovno okupljanje Igre staklenih perli. Bend je svojevremeno prestao sa radom nakon svega dva albuma („Igra staklenih perli“ i „Vrt svetlosti“), ali sve do povratka Drakule iz Amerike (gde je od kraja 80-tih), nije se moglo računati na to.
Krajem prošle godine, ideja o ponovnom okupljanju stara bezmalo tri decenije, napokon je materijalizovana. Igra staklenih perli u postavi koja uključuje obojicu autora kompletnog materijala sa prva dva albuma, predano održava probe posle kojih prave i dva „tajna“ koncerta namenjena prijateljima i najzagriženijim fanovima. Očigledno je da je članovima grupe nedostajalo ovakvo druženje i isto tako jasno je da je domaća rokenrol scena vapila za povratkom Perli kao jedinim pravim rodonačelnicima psihodeličnog roka na teritoriji bivše Jugoslavije.
Igra staklenih perli poslednjih par meseci redovno razigrava stari, ali piše i novi materijal, a u martu 2012. imaćete priliku da ih pogledate uživo u više gradova ex-YU.

Karte za beogradski koncert po pretprodajnoj ceni od 800 din u Pinball Wizard Records (TC Eurocentar, makedonska 30, lokal 15. Rezervacije na: 011/3348-664. Radno vreme: 12-19 h, subotom 11-16, nedeljom zatvoreno!!), na šanku Gun-a, kao i u kafeu Šikarica (Skadarska 22).

http://en.wikipedia.org/wiki/Igra_Staklenih_Perli
http://www.last.fm/music/Igra+Staklenih+Perli
http://www.myspace.com/igrastaklenihperli
http://www.timemachinemusic.org/2011/12/igra-staklenih-perli-%E2%80%9Csvet-se-rapidno-budi%E2%80%9D/

YouTube:

Poster:
isp_poster_bg

Intervjui:
http://www.danas.rs/dodaci/vikend/nasa_prava_snaga_je_u_koncertnom_ritualu.26.html?news_id=237162
http://vision-rock-metal.com/igra-staklenih-perli-interview-2
http://www.tportal.hr/showtime/glazba/183340/Igra-staklenih-perli-heroji-psihodelicnog-rocka.html

Najava u Blicu (Aleksandar Žikić):
http://www.blic.rs/Komentar/Kultura/313298/Igra-staklenih-perli

Fotografije sa beogradskog koncerta:
isp1
isp2
isp3
isp4
isp5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?