Igra staklenih perli

Petak, 7. decembar – Zagreb @ Park
Subota, 15. decembar – Subotica @ Mladost

perle

Iako se za početke psihodelije na ovim prostorima navode rani radovi sastava Time i Korni grupa, do pojave IGRE STAKLENIH PERLI u drugoj polovini 70-tih nije bilo nijednog benda koji je mogao istinski prisvojiti epitet psihodelične rok grupe.
Ekipa prijatelja i istomišljenika okupila se 1976. i krenula netipičnom putanjom: dugim jam session-ima umesto probama i koncertima. Dolaskom basiste Draka Nikodijevića (kasnije u kultnom sastavu White Rabbit Band), grupa se upotpunjuje i prelazi iz podruma u koncertne prostore.
Praktično od tog trenutka postaju izuzetna koncertna atrakcija, ali tek kada su se čudnom igrom slučaja pojavili uživo u studiju na TV Beograd stvari su se preokrenule. Urbana legenda je da je neko od muzičkih urednika PGP RTB zvao studio i tražio da sazna o kojoj grupi se radi. Neki gledaoci su mislili da na televiziji gostuje strani bend.
1978. ulaze u studio i za PGP RTB snimaju fenomenalni, istoimeni album prvenac. Nažalost, tipično za užasno tretiranje svega što je bilo iole dobro u domaćem roku, bend dobija najgore moguće uslove, a što je još užasnije, dve snimljene pesme misteriozno nestaju iz završnog mastera.
Ipak, tih 25+ minuta koji su ugledali svetlost dana (i sasvim se solidno prodali) ostaju zauvek zabeleženi kao najbolja psihodelična ploča ikada objavljena u celoj bivšoj Jugoslaviji! Dokaz za to je da se PGP RTB izdanje u inostranstvu već dobrih 20 i više godina prodaje po jako visokoj ceni, te da je album bar tri puta bio piratski objavljen na Zapadu (dva puta na CD-u, jednom na vinilu). Pomama za pločama IGRE STAKLENIH PERLI je dovela do objavljivanja čak tri njihova vinilna albuma za nemački Kalemegdan Disk – sva tri sa do tada neobjavljivanim snimcima.
Godinama se u određenim krugovima priželjkivalo ponovno okupljanje Igre staklenih perli. Bend je svojevremeno prestao sa radom nakon svega dva albuma („Igra staklenih perli“ i „Vrt svetlosti“), ali sve do povratka Draka iz Amerike (gde je od kraja 80-tih), nije se moglo računati na to.
Krajem prošle godine, ideja o ponovnom okupljanju stara bezmalo tri decenije, napokon je materijalizovana. IGRA STAKLENIH PERLI the next generation u podmlađenoj i osveženoj postavi koja uključuje dvojicu autora materijala sa prva dva albuma (Draka Nikodijevića: bas/glas i Peđu Vukovića: perkusije), predano održava probe posle kojih prave i dva „tajna“ koncerta namenjena prijateljima i najzagriženijim fanovima. Očigledno je da je članovima grupe nedostajalo ovakvo druženje i isto tako jasno je da je domaća rokenrol scena vapila za povratkom Perli kao jedinim pravim rodonačelnicima psihodeličnog roka na teritoriji bivše Jugoslavije.
IGRA STAKLENIH PERLI the next generation u martu ove godine napravili su uspešnu povratničku mini ex-Yu turneju pod nazivom WAKE UP TOUR:
23. mart – Novi Sad @ Foxtrot
25. mart – Niš @ Feedback
28. mart – Zagreb @ Močvara
31. mart – Beograd @ Gun

Od beogradskog koncerta sa nama sarađuje i Koja iz Disciplin A Kitschme kao inženjer zvuka. IGRA STAKLENIH PERLI u avgustu su snimili novi album sa Kojom kao producentom. Očekuje se da do kraja ove godine dvostruki LP bude i objavljen, a od 20. oktobra do 21. decembra bend je na novoj turneji po regionu. Za sada imate besplatni download na exit sajtu:
Igra staklenix perli The Next Generation – Apokaliptus

ISP @ Wikipedia
ISP @ last.fm
ISP @ ProgArchives
ISP @ MySpace
ISP @ FaceBook

Intervjui:
ISP @ TimeMachineMusic
ISP @ Danas
ISP @ VisionRockMetal
ISP @ TPortal

YouTube:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?