hard-ons (australia)

hard-ons

Najpoznatiji ozi hardcore, pop-punk, punk-rock i sl. bend – HARD-ONS – po prvi put u Srbiji:

utorak, 06. decembar – Novi Sad @ NS TIME (gosti: Shoplifters)
sreda, 07. decembar – Beograd @ SKC (gosti: Acroholia)

hard-ons1

Najveći australijski punk-rock bend, Hard Ons, osnovan je 1982. godine kada su tri petnaestogodišnja drugara iz sidnejske srednje škole Western Sydney’s Punchbowl Boys Highschool odlučila da zasviraju pank po uzoru na Sex Pistols, Ramones i Buzzcocks. Rasno i nacionalno šaroliki (gitarista Blackie jugoslovenskog porekla, bubjar Keish šrilankanskog i basista Ray Ahn korejskog), dečaci su odabrali ime koje verovatno nisu smeli da pomenu roditeljima i prvih par godina se kalili svirajući po školskim igrankama. Mešavina uzora i neobuzdana mašta članova benda obezbedila je razvoj muzike u više smerova sve dok nije dostignut zvuk koji neki danas opisuju kao kombinaciju Motorhead i Beach Boys – srećan spoj agresivnosti i humora, sirovosti i melodije.

 

Prvi ‘pravi’ koncert Hard-Ons su imali 1984. godine, nakon što su članovi postali zvanično punoletni i time obezbedili legalan ulazak u pabove i klubove u Sidneju. Koncertna aktivnost im je brzo obezbedila zavidnu lokalnu popularnost pa je ubrzo sledilo i objavljivanje prvog EP-a 1985. godine. Ovo je bio samo začetak respektabilne diskografije koja danas broji deset albuma, tri EP-a, trinaest singlova i nekoliko kompilacijskih izdanja. Karakteristično za ovaj bend je što je i pored visoke diskografske aktivnosti i solidne prodaje ploča, pogotovo u Evropi, sve uvek ostajalo pod neposrednom kontrolom članova. Hard-Ons ne samo što nikada nisu potpisali za ‘major’ etiketu, oni i dan-danas  većinu poslova vezanu za objavljivanje muzike rade sami – od bukiranja turneja i dizajniranja omota za albume do prodavanja ploča na sopstvenim koncertima.

 

Naglašeno nezavisni u poslovnom smislu, Hard-Ons su mogli da udobno ostanu muzički dosledni sopstvenim idejama, obogaćujući odabrani stil elementima psihodelije ili metala ali zadržavajući sopstveni identitet. Ova iskrenost i predanost odabranom putu donela im je ne samo poštovanje publike širom sveta nego i tvrdokorno sledbeništvo u redovima same muzičke kulture iz koje su i potekli. Pank-prvoborci kao što su Jello Biafra (Dead Kennedys), Jerry A (Poison Idea) ili Henry Rollins su se borili za mogućnost da gostuju na koncertima ili snimcima Hard-Ons. Rollins je u tome i najdalje otišao uspevši da bend zarobi u studiju dovoljno dugo da snime zajedničku obradu ‘Let There be Rock’, koja je, kaže legenda, dobila čak i zvanično tapšanje po leđima od strane Malcolma Younga. Dave Grohl (ex-Nirvana) je 2003. godine Hard-Ons poveo na turneju sa Foo Fighters ne bi li ih naterao da zajedno sa njim na bini izvedu Motorhead klasik ‘Ace of Spades’ (i uspeo na koncertu u Melburnu). Chad Smith (Red Hot Chilli Peppers) je posle turneje na koju su RHCP vodili Hard-Onds kao goste proveo neko vreme radeći kao operator svetla na samostalnoj turneji Hard-Ons.

 

U uspehe benda se ubraja i neprekinut niz od čak sedamnaest izdanja u jedanaest godina (1983.-1994.) koja su dostigla prvo mesto australijske nezavisne liste. Uprkos tome i, za nezavisni bend zavidnoj količini od 250,000 ploča prodath širom sveta, za Hard Ons je verovatnije da će imati rasprodat koncert u londonskoj Astoriji nego u lokalnom pabu u Sidneju.

 

Odlučivši da se sredinom devedesetih raziđu, kako bi imali vremena za drugačije muzičke projekte, Hard-Ons su ipak nastavili posle par godina, objavljujući nove ploče i svirajući uživo. Ovoga puta, međutim, za bubnjevima se našao Pete Kostić (Regurgitator, Front End Loader), zamenjujići Keisha koji je definitivno odabrao drugačiji muzički put. Uz Kostića, bend je postao nešto agresivniji u zvuku, ne gubeći ništa od karakterističnog šarma.

 

Ova godina obeležava i veliku turneju kojom bend slavi svoju dvadesetjednogodišnjicu. Za tu priliku, čak je i Keish rešio da se vrati starom jatu, te je oslobođen obaveze da istovremeno svira bubnjeve i peva, sada unapređen u ulogu glavnog pevača. Prvi put u dve decenije postojanja, Hard-Ons su kvartet.

 

Na pitanje da li su umorni posle toliko godina postojanja i konstantnog sviranja, članovi benda sa entuzijazmom odgovaraju da vode zdrav život i odlaske u teretanu zamenjuju sviranjem koncerata: Priliku da se uverimo u kakvoj su formi imaćemo na dva koncerta u Srbiji 06. i 07. decembra u Novom Sadu (NS TIME) i Beogradu (SKC).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?