GRINDCORE FEST (21. JUN @ SKC)

GRINDCORE FEST

Cripple Bastards su jedan od najpoznatijih italijanskih pank bendova novije generacije. Nastali još 1988. godine kao dvojac inspirisan pank i metal muzikom, brzo su evoluirali u jedan od najoriginalnijih grindcore bendova u Evropi. Bazirajući svoju muziku na zvuku klasičnog italijanskog hardcore punka (Wretched, Indigesti, Underage), dvojica tinejdžera su veoma brzo uspela da izgrade ime za sebe na tada aktivnoj sceni razmene kaseta. Iako tehnički izuzetno rudimentarni, prvi snimci i nastupi Cripple Bastards (svirke po Italiji i Hrvatskoj) učinili su puno za njihovu reputaciju svojom eksplozivnom smešom lo-fi buke i provokativnih stavova. Ovo nije bio šablonski grindcore niti uobičajena pankerska politička propoved već ekspresivna energija dvojice veoma besnih mladih ljudi. Određeni nivo svetske slave na underground sceni, pa čak i poređenja sa bendovima poput Disorder nisu izostala.

Danas, skoro dvadeset godina kasnije, Cripple Bastards su neka vrsta institucije u evropskom undergroundu. Sa preko trideset izdanja u svim formatima, saradnjom sa velikim imenima metal i pank scene i nastupima širom Evrope i Severne Amerike, ovaj bend može da se pohvali da je postao deo istorije podzemne muzike. Istovremeno, čak i posle dve decenije rada i opstajanja na sceni, Cripple Bastards su i dalje verni nezavisnom izdavaštvu i alternativnim kanalima distribucije muzike.

Iako je simpatični muzički diletantizam sa početka karijere danas zamenjen kvalitetnom svirkom i razrađenim muzičkim identitetom, Cripple Bastards nisu izgubili na besu i ekspresivnosti. Njihovi snimci su visokooktanski doživljaj brzine i besa, a nastupi su neka vrsta pank verzije Artoovog teatra surovosti. Stalna kontraverza koja bend prati u domenu politike i ličnih uverenja donela im je i mnogo problema sa pank i hardcore publikom i infrastrukturom kako u Americi tako i u Evropi, ali ako ništa drugo, sa ovim bendom nikada nije bilo laži i prevare. Iskrenost i doslednost u uverenjima, ma koliko ona problematično izgledala je uvek bilo jedno od najjačih oružja benda koji se ni danas, kao ni pre devetnaest godina ne zadovoljava da pravi jednostavno muzku određenog žanra. Izdanja i koncerti Cripple Bastards su odsečci samog života i ma koliko taj život bio uvredljiv i agresivan, to ih čini uzbudljivim.

U okviru svoje mini turneje po Srbiji, bend će nastupati u Beogradu (četvrtak, 21. jun u SKC-u), Novom Sadu (petak, 22. jun u klubu London) i Somboru (subota, 23. jun u klubu Aut). Na sva tri koncerta imaće i domaću podršku – Sacramental Blood (Beograd) i No Abuse (Novi Sad). Na beogradskom koncertu pored ova tri benda pojaviće se i ovdašnji grind šampioni – Acroholia.

 

http://www.myspace.com/cripplebastards

http://www.cripple-bastards.com/

http://www.sacramentalblood.tk/

http://www.myspace.com/noabusegrind

http://www.myspace.com/acroholiagrindcore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?