GANG OF FOUR

Petak, 9. maj / Beograd @ SKC

Čuvena engleska post-punk atrakcija Gang of Four održaće koncert 9. maja u bašti Studentskog kultrunog centra. Koncert je promotivni događaj Jelen Pivo Live festivala koji će se po treći put održati u Beogradu u septembru mesecu. Ovo će ujedno biti i otvaranje bašte studentskog kulturnog centa. Početak koncerta najavljen je za 21h a ulaznice će se naći u prodaji od četvrtka, 10. aprila, na blagajni SKC-a, Doma omladine i svim Eventim prodajnim mestima, po ceni od 2000 dinara.

Legendarni engleski new wave bend Gang Of Four osnovan je još 1977. godine u Lidsu, od strane dvojice prijatelja, Andyja Gilla (gitara) i Jona Kinga (vokal), a pod izrazitim uticajem njujorške scene iz tog vremena i posle njihovog zajedničkog boravka u NYC gde su imali priliku da u CBGB-ju pogledaju Ramones i Television. Po povratku u Englesku Gill i King pronalaze basistu (Dave Allen) i bubnjara (Hugo Burnham) i četvoročlana banda je spremna da pokori najpre Veliku Britaniju, a potom i ostatak planete.

Već 1978. snimaju prvi EP singl formata “Damaged Goods / Love Like Anthrax / Armalite Rifle”. Singl je postao broj 1 hit britanske nezavisne produkcije, a Gang Of Four omiljeni bend najuticajnijeg tamošnjeg DJ-a – Johna Peela. Peel ih poziva da kod njega urade radio session, što se kasnije materijalizuje rasprodatim turnejama po Evropi i Severnoj Americi.

1979. potpisuju za EMI Records i iste godine objavljuju danas jednu od neizostavnih lektira svakog ozbiljnog poklonika rok muzike uopšte i svakako ikonu za sve zaljubljenike u new wave i muziku s kraja 7. decenije prošlog veka – «Entertainment!». Debi album napravio je pravu revoluciju u zvuku odlazećih 70-tih i bendu doneo oreol najuticajnijeg britanskog new wave sastava (kako je i dan danas!!), a njihov muzički izraz sa naglašenom nervoznom gitarom, koja u tragovima podjednako podseća na Wilka Johnsona i Jimija Hendrixa, i dan danas slovi za jedan od najoriginalnijih u rok istoriji.

Agresivna gitara, funkoidna, a sirova ritam sekcija i sugestivna interpretacija Jona Kinga, te angažovani tekstovi koji su ništa manji trn u oku konzervativne Britanije tog doba od, recimo tekstova Clash ili Sex Pistols, rezultiraju velikim interesovanjem javnosti za Gang Of Four, svežu krv unutar već vidno onemoćale punk scene. No, već tada, tako reći na zaletu ozbiljnije karijere, Gang Of Four dolaze u sukob sa puritanskim slojem britanskog establišmenta. Najpre napuštaju snimanje «Top Of The Pops» jer im je rečeno da moraju da promene tekst pesme “At Home He’s A Tourist” (BBC-jevim šefovima se nije dopala reč kondomi doživevši je kao previše provokativnu za TV izvođenje!!), a potom je i sam singl, koji je najavljivao album, bio skinut sa emitovanja BBC radija i TV. Na kraju, EMI diže ruke od benda i svoju pažnju fokusira na Duran Duran.

To nije sve u vezi sa zabranama jer je 1982. singl “I Love A Man In A Uniform” takođe naišao na zid nerazumevanja budući da se pojavljuje u vreme problema sa Foklandskim Ostrvima i kao takav nije mogao biti emitovan ni na jednom od BBC medija.

Sledeći album, «Solid Gold», objavljuju za Warner Bros. 1981. godine. Kičma zvučne slike je formirana znatno više na bubnju i basu nego u slučaju prvenca dok se napetost koju stvaraju gitara i vokal iz današnje perspektive može posmatrati kao jedan od bitnijih uticaja na čitav guitar-noise žanr koji će eksplodirati tek koju godinu kasnije u S.A.D. sa Big Black, Sonic Youth, a kasnije i (drugim) grupama okupljenim oko Touch And Go i Amphetamine Reptile Records.

Uprkos svih problema koji su pratili bend zbog nepristajanja na kompromise (a možda upravo i zbog toga), «Solid Gold» dobija samo pozitivne kritike, kako publike, tako i rok novinara, a zanimljivo je da je najveći tiraž albuma mimo Velike Britanije ostvaren upravo u tadašnjoj Jugoslaviji, što jasno govori o tome koliki su uticaj ovo parče plastike i sam bend imali na celokupnu new wave scenu, od Slovenije, pa do Makedonije. Sasvim sigurno, znatno veći nego Sex Pistols i Clash.

Naredna 2 LP-ja, «Songs Of The Free» i «Hard» Gang Of Four predstavljaju u znatnoj meri kao dance, čak pop, a ne new wave sastav i pored nekoliko hitova jasno je da se karijera bliži zalasku. Dave Allen se ne pojavljuje na ove dve ploče. Grupu napušta posle američke turneje koja prethodi «Songs Of The Free» i osniva Shriekback, a na njegovo mesto dolazi Sara Lee, talentovana basistkinja koja, međutim, nikako ne uspeva da nadoknadi gubitak Allena, niti da uspostavi tako prepoznatljivu interakciju koju je ovaj imao sa bubnjarem Hugom Burnhamom. Ipak, poslednji zvanični album, zabeležen tokom oproštajne turneje u Hollywoodu, «At The Palace» i pored toga što od originalnih članova na njemu učestvuju samo Gill i King u dobroj meri dočarava kako je ovaj veliki bend bio veliki ne samo u studiju, već i na koncertima. Čak i pop hit poput “Is It Love” zvuči daleko opasnije odsviran ispred publike u poređenju sa verzijom na «Hard» LP-ju.

Početkom 90-tih dolazi do dva ponovna okupljanja Gang Of Four, ali bez nekog naročitog uspeha.

Bend koji je bezmalo uticajan kao i Velvet Underground ne uspeva da iznova pronađe formulu koja ih je učinila velikim krajem 70-tih i početkom 80-tih. Ipak, iz trećeg pokušaja, u originalnoj postavi, onoj koja je snimila prva 2 albuma i napravila ime koje će u istoriji rok muzike obezbediti mesto u poglavlju o najinovativnijim i najuticajnijim grupama svih vremena, Gang Of Four prave comeback na velika vrata 2005. sjajnim albumom «Return The Gift» na kojem su sabrali svoje najveće hitove i ponovo ih odsvirali vrativši u život nezaboravne pesme četvoročlane bande iz Lidsa.

Sve to na radost kako visokotiražnih bendova kojima su utrli put u svet muzike (U2, R.E.M., Red Hot Chili Peppers, Franz Ferdinand, Rapture, Bloc Party itd), tako i na radost bendova kojima broj prodatih albuma ne igra važnu ulogu u karijeri (Dirtbombs, Intelligence, Shellac, Misson Of Burma…).

Od 2005. Gang Of Four naplaćuju svoj ogromni uticaj na kompletnu rokenrol scenu svirajući širom planete i većina onih koji su imali priliku da ih vide u 80-tim tvrde da je to danas daleko bolje i ubedljivije nego što je bilo pre više od 25 godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?