CRIPPLED BLACK PHOENIX (Oxford, UK)

Ponedeljak, 2. april @ KC Grad

Uprkos tome što im muzička kritika spočitava više žanrova (post-rock, prog-rock, ambient, neo-psychedelia, experimental rock, stoner-rock), Crippled Black Phoenix insistiraju na tome da su sasvim „običan rock bend“. Ipak, nije baš sve tako jednostavno, ne samo posmatrano kroz muzičke izraze koje koriste na svojih 5 dosadašnjih albuma (od toga 2 dvostruka!), već i zbog činjenice da se radi o tzv. super-grupi čiji su članovi stekli izvesnu dozu slave kroz bendove kao što su: Electric Wizard, Mogwai, Iron Monkey, Gonga, Teeth Of Lions, Rule The Divine.
Sve je počelo 2004. kada je Justin Greaves (bubnjar Electric Wizard) snimio nekoliko svojih pesama u krajnje svedenoj produkciji. Njegovom prijatelju i kolegi, Dominicu Aitchisonu iz Mogwai, materijal se dopao i podržao ga je u ideji da sastavi bend. Ubrzo im se, između ostalih, pridružuju Kostas Panagiotu, Andy Semmens, kao i solo folk kantautor Joe Volk (inače frontman heavy-rock grupe Gonga).
U leto 2006. u Bristolu snimaju debi album „A Love of Shared Disasters” koji objavljuje Invada Records, inače etiketa Geoffa Barrowa iz Portishead. Premda su svi odreda imali obaveze i sa matičnim grupama, nakon prve ploče odlučuju da Crippled Black Phoenix ne ostanu na nivou projekta i kratkotrajnog izleta ili eksperimenta, a tako kreće i karijera ovog zanimljivog sastava. U godinama koje slede sve do danas kroz bend i četiri sledeća albuma prodefilovalo je više od par desetina zapaženih muzičara i autora.
Apokaliptične balade, kako sami nazivaju gro svojih pesama, mračna priroda istih, te neobičan spoj različitih žanrova, u Crippled Black Phoenix slučaju evoluira ka autentičnom i prepoznatljivom stilu. Zbog navedene šarolikosti kritika ih svrstava u više kategorija, od stoner-prog-rocka, preko freak-folka i post-rocka do dooma. Kako god, bend insistira da je krajnji rezultat njihove saradnje „kolekcija balada za smak sveta“, tamnih hibrida koji su kulminacija eklektičnih uticaja.
Pored rada u studiju, redovnog izdavanja albuma, saradnje na zajedničkom materijalu, ali i prezentaciji istog u medijima, živi nastupi spadaju u najvažniju aktivnost ove super-grupe. Ne samo da se trude da sviraju na neuobičajenim mestima za rok koncerte, Crippled Black Phoenix na binu izlaze i u nesvakidašnjoj, a mnogobrojnoj postavi kombinujući instrumente iz viktorijanske ere sa modernim rok instrumentima i propratnim pomagalima i efektima.
Osmočlana postava Crippled Black Phoenix po prvi put u karijeri sviraće i u Beogradu. Njihov koncert zakazan je za ponedeljak, 2. april, a prostor je KC Grad (Braće Krsmanović 4) od 22:00.
Karte su u pretprodaji po ceni od 1000 din na šanku KC Grada i u Pinball Wizard Records prodavnici ploča (TC Eurocentar, Makedonska 30, lokal 15).

Official
CBP @ MySpace
CBP @ Wikipedia
CBP @ Facebook
CBP @ last.fm
CBP @ Reverbnation

YouTube:poster:
CBP_Poster

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?