Bee And Flower (New York/Berlin)

Četvrtak, 17. maj – Beograd @ Gun Club
Petak, 18. maj – Novi Sad @ CK13

b+f

Dana Schechter, singer-songwriter, multiinstrumentalista, kompozitor i producent svoje prve muzičke dane provela je u American Music Club-u kao basistkinja dok je živela u San Francisku, a onda se 1997. preselila u Njujork.

Od 1998. do 2001. bila je član post-Swans projekta Michaela Girae Angels Of Light i za to vreme je i aktivirala svoj sastav Bee And Flower, a u bendu su bili još i: Ani Cordero (bubnjevi), Roderick Miller (klavir), Lynn Wright (gitara) i Jon Petrow (violina).

Snimanje debitantskog albuma Bee And Flower „What’s Mine Is Yours“ (Neurot Recordings, 2003.) počelo je nedelju dana pre napada na Njujork, 11. septembra 2001. Ploča je snimljena sa legendarnim njujorkškim producentom Martinom Bisijem u Bruklinu i mikser albuma uradio je Quentin Jennings (Transporterraum Studios).

Ani Cordero napušta bend 2003. sa sobom odvevši i druga dva člana Wrighta i Petrowa. Uprkos svemu bend opstaje ponajviše zaslugom starog prijatelja i kolege Tobyja Dammita sa kojim je Dana bila u Angels Of Light, kao i na par ploča koje su snimili sa April March.

Toby Dammit (pravo ime Larry Mullins) sarađivao je kao muzičar i producent sa više zvučnih imena: Iggy Pop, Swans, Rufus Wainwright… Prvu zajedničku stvar koju su napravili bio je sjajan spot za Bee And Flower pesmu „I Know Your Name“, a potom je Dammit predložio da se sa bendom preseli u Berlin i da tamo snimi drugi album. Dana i klavijaturista Roderick Miller pristaju pod uslovom da Dammit producira ploču i dogovor je pao.

U proleće 2004. svo troje se nalaze u Berlinu i uz pomoć prekaljenih muzičara (Thomas Wydler: Nick Cave & The Bad Seeds, Kristof Hahn: Swans, Angles Of Light), a u raskošnoj Dammitovoj produkciji započinju rad na novom albumu. Premda je Dana Schechter glavni autor u Bee And Flower i uprkos tome da je sve pesme ona potpisala, zvuk na ovom materijalu umnogome je uobličio sam Toby Dammit. Kako je album zamišljen kao jedan ozbiljan, dugoročni projekat koji su sami finasirali, snimanje traje duže od godinu dana, a „Last Sight Of Land“ biva objavljen 2007. za Tuition Music.

2008. Dana se vraća u Njujork gde radi na novim pesmama povremeno odlazeći u Berlin da ih uobliči sa ostatkom benda. Sredinom 2009. sreće bivšeg gitaristu Lynna Wrighta i zajedno provode leto i jesen razrađujući njene nove pesme, a krajem godine članovi grupe koji su ostali u Berlinu dolaze u Njujork da dokrajče snimanje trećeg albuma. Martin Bisi je snimatelj, a miks je sledeće godine uradio Ingo Krauss u Berlinu. Ipak, album „Suspension“ čeka sve do nedavno na izdavača ponajviše zbog Daninog stalnog posla cenjenog kompjuterskog animatora.

Ovog proleća Cheap Satanism Records objavljuje materijal na CD-u i vinilu, a Bee And Flower dolaze na evropsku turneju u okviru koje će imati i dva nastupa u Srbiji:
Četvrtak, 17. Maj – Beograd @ Gun Club
Petak, 18. Maj – Novi Sad @ CK13

Karta za beogradski koncert po pretprodajnoj ceni od 800 dinara mogu da se kupe u kafeu „Šikarica“ (skadarska 22) i Pinball Wizard Records prodavnici (TC Eurocentar, makedonska 30, lokal br. 15, telefon: 011/3348664).

http://beeandflower.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Bee_and_Flower
http://www.myspace.com/beeandflower
http://danaschechter.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Dana_Schechter

YouTube:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?