BAMBI MOLESTERS u Beogradu

Dakle, trebalo je četiri pune godine da prođe, pa da konačno dovedem i najbolji surf bend na Svetu, po rečima Luxa Interriora (The Cramps) – The Bambi Molesters.
Petak, 7. april @ SKC. Gosti: Welcomin’ Committee In Flames i The Babies.

bambi

bambi molesters
babies

Pročešljajte sajtove, dosta su dobro urađeni + ima dosta pesama za skidanje i nekoliko video spotova za one sa bržim netom.

BIO:

Dinko Tomljanović- gitara

Dalibor Pavičić- gitara

Hrvoje Zaborac- bubnjevi

Lada Furlan Zaborac- bas

           
The Bambi Molesters je grupa nastala pod utjecajem garage i surf klasika 60tih godina. Prve demo snimke grupe snimljene su 1994. godine, a prvi objavljeni album
  „Play Out of Tune“ je objavila nezavisna izdavačka kuća „Listen Loudest“ iz Zagreba, 1995. godine.  U to vrijeme postali su jedno od značajnijih imena hrvatske underground scene, te osvojili naslov pobjednika alternativnog festivala „Art & Music“ 1996. godine u Puli.


Prvi službeni studijski album,
  “Dumb Loud Hollow Twang” 1997. je objavila hrvatska nezavisna izdavačka kuća ” Dirty Old Town”. Kompletan album, svih 15 autorskih pjesama snimljen je u nevjerojatnih 3 sata. Album je producirao legendarni kalifornijski DJ Phil Dirt, i isti je kasnije licencno objavila njemačka izdavačka kuća “Kamikaze Records”.


Na prvoj dodjeli novinarske rock nagrade Crni Mačak 1998. godine, The Bambi Molesters su s tim albumom bili nominirani u kategoriji novih rock nada i najboljeg omota.


U isto vrijeme grupa započinje s nastupima u gradovima zapadne Europe, a predstavljajući hrvatsku rock scenu sudjeluje u stvaranju novog, pozitivnog imidža Hrvatske u svijetu nakon rata, i približava Hrvatsku žarištu svjetskih glazbenih događanja.


1999. godine The Bambi Molesters potpisuju ugovor s izdavačkom kućom „Dancing Bear“ iz Zagreba, koja im objavljuje drugi album pod nazivom “Intensity!”. Ovaj je album licencno objavila ista njemačka izdavačka kuća, “Kamikaze Records”. Oba spomenuta albuma bili su pozitivno recenzirani u svjetskoj glazbenoj štampi, a energični nastupi uživo grupe The Bambi Molesters pomažu im priskrbiti reputaciju jednog od najboljih i najoriginalnijih suvremenih surf grupa. Album “Intensity!” je bio nominiran za hrvatsku nacionalnu diskografsku nagradu Porin 2000. godine.


U godinama koje slijede The Bambi Molesters su održali brojne nastupe u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Španjolskoj… nastupajući sa grupama kao što su The Cramps, Man or Astroman?, Chrome Cranks, Flaming Sideburns, a u srrpnju 1999. godine po prvi put nastupaju kao predgrupa grupi R.E.M. na njihovom koncertu u Kopru u Sloveniji.


Pjesme sa oba albuma redovito se emitiraju na američkim (KFJC, KFAI, KXLU,WREK, WHUS) i britanskim (BBC RADIO 1) radio postajama. Njihova pjesma “CAlphaE” uvrštena je u originalni soundtrack američkog filma “The Treat” ( Paklena Torta), režisera Jonathana Gemsa (scenariste filmova “Mars napada” i “1984″).


Glazba Bambi Molestersa uvrštena je i u video filmove (”Cross Cuts”
  Tonix Pictures-a i Dragonfly BMX video programa). Tri pjesme s njihovog prvog albuma tvore soundtrack slovenskog filma “Barabe” (Produkcija:Viba film).


U prosincu 2001. godine Dancing Bear im objavljuje treći album, “Sonic Bullets: 13 From the Hip”.
  Album je snimljen u kolovozu, a deset mjeseci kasnije, u lipnju 2002. godine licencno ga objavljuje londonska izdavačka kuća ACERecords kao novi naslov njihove podetikete Big Beat. ACE Records je time uvrstila The Bambi Molesters među velikane svjetske glazbe koje ona izdaje poput Isaaca Hayesa, Theloniusa Monka, The Crampsa, The Sonicsa i mnogih drugih.


Na ovom albumu gostuju Peter Buck (R.E.M.), Scott Mc Caughey ( MINUS 5, YOUNG FRESH FELLOWS, R.E.M.) frontmen WALKABOUTS-a Chris Eckman, američki kantautor Terry Lee Hale, i Speedo Martinez, pjevač finskih garage rockera THE FLAMING SIDEBURNS. Album je producirao Edi Cukerić, masterirao ga je Ed Brooks (RFI/CD Mastering, Seattle, USA).
  2002. godine ovaj album je osvojio nagradu Porin za najbolju instrumentalnu izvedbu, te tri nagrade Crni Mačak – za najbolju produkciju ( Edi Cukerić), najbolji omot ( Ivica Baričević), te za album godine.


Uslijedile su promotivne turneje u hrvatskoj i inozemstvu. Album je dobio pozitivne kritike u nekoliko svjetskih glazbenih časopisa poput MOJO magazina, UNCUT magazina, te Pitchforkmedia. com.
  Time su The Bambi Molesters postali jedna od prvih grupa ne samo iz Hrvatske,  nego i iz ovog djela Europe čiji su rad pozitvno recenzirali vodeći glazbeni kritičari.


U veljači 2002. godine Bambi Molesters odlaze na Novi Zeland kako bi nastupili na prestižnom „New Zealand Festivalu“. Jedan od njihovih 6 nastupa održanih u Wellingtonu tonski je zabilježen, te kasnije emitiran na nacionalnom novozelandskom radiju, prilog o grupi objavljen je i u središnjoj informativnoj emisiji novozelandske nacionalne televizijske kuće. Uz najveća imena svjetske kulturne scene (poput Bečke Filharmonije) The Bambi Molesters su bili jedini predstavnici rock glazbe te 2002. godine.


Iste godine nastupaju i na najvećem srednjoeuropskom glazbenom festivalu u Budimpešti „Pepsi Sziget Festival“.


2002. soundtrack filma “Prezimiti u Riju”, kojeg je u cijelosti komponirao Dalibor Pavičić, nagrađen je Zlatnom Arenom za najbolju filmsku glazbu, a pjesma „Prezimiti u Riu #1“ u izvedbi The Bambi Molestesa čini dio tog soundtracka.


Tijekom 2003. godine The Bambi Molesters provode uglavnom održavajući turneje i nastupajući. Nastupaju u Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj, Španjolskoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj… Jedan od tih nastupa bio je i „Orange Blossom Special“ – festival najpoznatije njemačke nezavisne izdavačke kuće „Glitterhouse“.


U srpnju 2003.  ponovno nastupaju kao predgrupa grupi R.E.M.- na tri koncerta njihove europske turneje ( u Locarnu-Švicarska, Beču-Austrija i Wiesbadenu-Njemačka). Time je grupa učinila značajan doprinos popularizaciji hrvatske urbane kulture u svijetu, budući da je to prvi slučaj da je jedna hrvatska grupa nastupala ne više koncerata u sklopu svjetske turneje jednog od najvećih i najpoznatijih svjetskih rock sastava.


Nakon završenih nastupa, The Bambi Molesters neko vrijeme ponovo posvećuju svom prvom albumu, kojeg su iznova snimili dodajući mu bonus pjesme. Tzv. remake nosi naslov ” Dumb Loud Hollow Twang – deluxe” , i objavljen je u prosincu 2003. godine. Kao bonus, ovom izdanju je dodan i DVD dokumentarac “The Bambi Molesters Backstage Pass”. Film je režirao Radislav Jovanov – Gonzo, a u njemu su uvrštene snimke snimljene u vremenskom razdoblju od 1998-2003., kako one koje su zabilježile samostalne nastupe grupe, tako i one snimljene tijekom njihovih nastupa s grupom R.E.M. Ovaj DVD je na Porinu 2004. nagrađen kao najbolji video program.


Početkom 2004. godine uslijedili su nastupi u Francuskoj, od kojih je jedan bio u sklopu jednog od najvećih francuskih rock festivala, „Printemps de Bourges“ u gradu Bourgesu gdje su The Bambi Molesters ponovno nastupili kao jedini predstavnici hrvatske glazbene scene.
  Nakon izlaska spomenutog albuma i DVD dokumentarnog filma grupa je bila nominirana za nezavisnu hrvatsku glazbenu nagradu „Zlatna  Koogla“ u kategorijama najboljeg nastupa uživo i najbolje web stranice ( www.thebambimolesters.com )

 
Uz sve spomenuto, grupa The Bambi Molesters je u proteklih deset godina nastupala i u brojnim TV i radio emisijama, a singlovi, uz pripadajuće video spotove zauzimali su značajna mjesta na hrvatskim top listama.
  Uz spomenute studijske albume sudjelovala je na brojnim kompilacijskim izdanjima hrvatskih i stranih izdavačkih kuća ( „For a Few Guitars More“, „Rolling Stone- Rare Trax“, „Smells Like Surf Spirit“, „Feathers, Wood & Aluminium“, „Tuberider“, „Monster Party 2000“,  „Link Wray Tribute“). 

Sredinom 2003. godine, iz prijašnjih suradnji nastaje nova grupa The Strange, u sastavu članova The Bambi Molesters i svjetski priznatog, američkog, umjetnika i producenta Chrisa Eckmana (The Walkabouts). Grupa u lipnju objavljuje album «Nights of Forgotten Films» za hrvatsku izdavačku kuću Dancing Bear. Producent albuma je Phill Brown, jedan od najznačajnijih britanskih studijskih producenta u čijoj se bogatoj karijeri nalazi i suradnja s Bobom Marleyem, grupama Led Zeppelin i Roxy Music, Robertom Palmerom, Brianom Ferryjem. Dosad nezabilježena na ovim prostorima ova hrvatsko-američka suradnja uspješno je realizirana i kroz promotivne nastupe u najvećim hrvatkim gradovima uz gostovanje Scotta McCaugheya, legendarnog glazbenika iz Seattlea, frontmena grupe Minus 5 i člana grupe R.E.M. 

2005. godine – albume „Nights of Forgotten Films“ grupeThe Strange i „Sonic Bullets/ 13 From the Hip“ The Bambi Molestersa za tržište cijele Europe objavljuje izdavačka kuća Warner Music.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?