ANDRE “MR. RHYTHM” WILLIAMS u Beogradu

Posle gotovo punih 5 godina Andre Williams, R’n’B/soul legenda koja traje, ponovo gostuje u Beogradu (30. septembar, velika sala SKC-a!!), ali i po prvi put u Zagrebu (01. oktobar, KSET!!)! Black Godfather i Mr. Rhythm, kako su ga najčešće zvali prijatelji iz sveta muzike, na ovoj evropskoj turneji ne zaobilazi naše pasivne krajeve i biće to šansa da ga oni koji su prisustvovali sjajnom nastupu u Domu omladine, decembra 2001. opet pogledaju, kao i nesrećnici koji su tada životnom omaškom propustili tu feštu!!

“U poređenju sa Andreom Williamsom Little Richard zvuči kao Pat Boone” – Lux Interior (The CRAMPS)

Black Godfather je ’56. imao prvi hit na US R’n’B top ten – “Bacon Fat”. Sledili su: “Greasy Chicken”, “Humpin, Bumpin’ & Thumpin’” (pre nekoliko godina “pozajmljena” od Fat Boy Slima!!), “Rib Tips”, “Pass The Biscuits”, “Jail Bait”…

’61. počinje da radi za MOTOWN RECORDS i Berryja Gordyja, najpre kao producent (Marvin Gaye, Mary Wells, Contours, Stevie Wonder…), ali je tokom narednog perioda više puta gubio, a potom dobijao posao kod iste etikete što kao producent, što kao A & R agent.

’63. je napisao “Shake A Tail Feather” veliki hit za Five Du-Tones (vidi filmove “Hair Spray” i “Blues Brothers”!!).

U drugoj polovini 60-tih zauvek napusta MOTOWN i kreće da radi kao producent/izvođač za CHESS RECORDS.

Samo par godina kasnije, početkom sledeće decenije, započinje po sebe pogubnu saradnju sa Ikeom Turnerom. Ike ga uvodi u svet kokaina iz kojeg se Andre posle nekoliko godina izvlači, ali posledice su takve da završava proseći na mostovima Čikaga sve do kasnih 80-tih!!

U modernoj R’n’R istoriji na Andrea ukazuju najpre The Cramps obradivši “Jailbait” i svrstavši čak 2 njegova R’n’B hita na legendarnoj “Born Bad” kompilacijskoj seriji. No ni to nije bilo dovoljno da se ruinirani kralj lascivnog R’n’B/soul/funka vrati u epicentar pažnje muzičke javnosti.

Tek u drugoj polovini 90-tih, uz veliku pomoć svojih fanova Jona Spencera i 2/3 Gories (Dan Kroha i Mick Collins) Andre se vraća u studio. ’98. sa dvojcem iz Gories u Detroitu snima svoj definitivni come-back album “Silky” objavljen iste godine za IN THE RED RECORDS. Sudbina se još jednom smeši ovom crnom šefu ciganske duše i Andre postaje heroj nove garažne generacije. Već na sledećem albumu (“The Black Godfather” 1999 IN THE RED RECORDS) prate ga Jon Spencer Blues Explosion, Dirtbombs, Cheater Slicks, Countdowns i Compulsive Gamblers. Mr. Rhythm se nakon dve decenije plaćanja danka poigravanju sa drogama vraća u ulozi predvodnika moderne garažne produkcije. I dok je u ranoj fazi svoje karijere imao probleme zbog svojih produkcijskih egzibicija i bio markiran kao problematičan autor zbog otvorene seksualnosti, Andre Williams upravo na te dve karte gradi svoj comeback u svet muzike.

Jon Spencer ga uzima za izvršnog pruducenta “Acme”, a Andrea i Spenecerove Blues Explosion možete čuti i na “Acme Plus” u numeri “Lap Dance”. Potom Mr. Rhythm nekoliko puta obilazi Evropu i Ameriku (jednom i Australiju) na zajedničkim turnejama sa Jon Spencer Blues Explosion, Countdowns, Cheater Slicks, Beasts Of Bourbon…

 

U junu 2001. za NORTON RECORDS objavljuje album “Bait & Switch”. Sama činjenica da se na ploči kao gosti pojavljuju Ronnie Spector (Ronettes) i Rudy Ray Moore, njegovi ispisnici, potvrda je Andreovom neprestanom radu u prethodnih 5 godina. Ovaj put produkcija je osetno hi-fi, a njegov prepoznatljivi raw sexual R’n’B/soul stil vešto upakovan i za one kojima su “Silky” i “The Black Godfather” zazvučali suviše sirovo.

Dve godine nakon uspešne evropske turneje sa GREEN HORNET, opet za NORTON RECORDS, pojavljuje se live album “Holland Shuffle”.

Pre par meseci za PRAVDA RECORDS izlazi novi album “Aphrodisiac” na kojem ga prate sjajni DIPLOMATS OF SOLID SOUND. Andre je i dalje opsednut seksom, koji je i ovde tema broj 1. Zvuk je znatno više soul nego na poslednjih nekoliko ploča, samim tim i album je pitkiji i može da komunicira sa publikom koja ne ljubi garažna gitarska krljanja, prisutna na albumima za IN THE RED RECORDS.

Od prošle godine Andre Williams opet posećuje Evropu, ali turneje nisu duže od 7-10 dana i po pravilu se bukiraju mesecima pre nego što će da se dogode. Ovogodišnja turneja (9 koncerata u 9 dana!!) započinje u Beogradu koncertom u velikoj sali SKC-a (subota, 30. septembar). Andre nastupa u pratnji THE MARSHALL BROTHERS, a pre njih publiku će zagrejati domaća atrakcija ŠTUKA i holandski garage-rock combo ATILLA THE HUN & QUALITY BUTCHERS. Biće to dobra prilika da domaća publika još jednom vidi jednog od najvećih zabavljača i nesumnjivu rokenrol legendu koja danas u 69-toj godini života izgleda i peva bolje od preživelih iz svoje generacije.

 

pravda music
Andre Williams

Aphrodisiac
Silky (password=MoogPower)
Bait & Switch
The Black Godfather
Mr. Rhythm
Mr. Rhythm Is Back

interview + more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?