Munly & The Lupercalians (Denver, CO, U.S.A.)

Petak, 14. oktobar – Ebensee, Austria @ Kino Ebensee
Subota, 15. oktobar – Škofja Loka, Slovenija @ Pri rdeči ostrigi
Nedelja, 16. oktobar – Vienna, Austria @ Chelasea
Utorak, 18. oktobar – Zagreb, Croatia @ Močvara
Sreda, 19. oktobar – Beograd, Srbija @ KC Grad

Bio jednom jedan grad Denver, na 1600 metara nadmorske visine, ispunjen mnoštvom posebnih gitarskih zvukova. Ne znamo da li je stvar u vazduhu ili vodi, ali Denver je izrodio desetine neverovatnih bendova i muzičara, koji su 1990-ih formirali underground scenu opšte poznatu kao “Denver Sound”. Odatle su ponikla neka od najjedinstvenijih imena američke alternative kao što su 16 Horsepower i Wovenhand, DeVotChka, Lilium, Tarantela, The Czars…
Članovi “Denver Sound”-a koji su više puta proklamovani najboljim živim bendom u Americi su neponovljivi Slim Cessna’s Auto Club, čijoj je kantri-pank-gospel-gotik ”službi” beogradska publika imala čast da prisustvuje već 3 puta.
Istorija je iza Amina i drugih uzvika blagosti i milosti sakrila razne strašne stvari. Njihovo razobličavanje i iznošenje na svetlost dana specijalnost je Munlyja J. Munlyja. Najpoznatiji je kao onaj frontmen Slim Cessna’s Auto Cluba koji nije u imenu benda. Za koga ne znate da li izgleda kao personifikacija smrti ili namučeni svetac. Koji u svom plesu spaja gorštački mountain dance svojih davnih predaka sa binskim trzajima Iana Curtisa.
Takav “ples” prožima celo njegovo stvaralaštvo. Munly je muzičar i pisac predan kreaciji svetova kao što je Luperikalija – zemlja bez granica i tla u kojoj se ukrštaju puritanizam prvih doseljenika, prostodušnost “dobrih ljudi sa sela” i krvne žrtve i bahanalije starog Rima. Dvanaest godina od prvenca “Petr & The Wulf,” donose nam prvi iz trilogije albuma o Luperikaliji – “Kinnery of Lupercalia; Undelivered Legion”. On oživljava hipnotički naboj Munlyjevih ranijih radova, u kombinaciji sa ritmovima uz koje će vas mrdati i u nogama i u dubinama vaše mračne, grešne ljudske duše.
Teško im je naći ekvivalent, ali – pokušajte da zamislite da su se, umesto u sivom Mančesteru, Joy Divison okupili u dubinama Apalača, bez struje, opremljeni za tumačenje sveta predačkim mitovima, ritualima i životinjskim (a možda i ne samo životinjskim?) kostima i kožama, potpomognuti misterioznim bićima čija nam je priroda nejasna, a čistota namere još manje.
Vešto i mahnito okidajući svoj bendžo, baratajući glasom od basa i tuva napeva do ukletih visokih tonova, Munly celim svojim kreativnim bićem kao da u trenutku biva posednut svim tim opčinjavajuće strašnim pričama, pritom sa bendom stvarajući potpuno jedinstven zvuk – mešavinu primitivnog američkog folka, kompleksnih tribalnih ritmova i dark wave-post punk naboja.
Iako ćete ih teško prepoznati na bini iza njihovih paganskih maski, većinu Lupercalijanaca čine sadašnji i bivši članovi Slim Cessna’s Auto Cluba. Samim tim, može se reći da su Munly And The Lupericalians primalnija i mračnija iteracija čuvenog Autokluba ukletih propovednika gotik kantrija.
Da parafraziramo jednog drugog velikog pesnika među muzičarima – “hoćete to još mračnije?”
Dođite onda u KC Grad u sredu, 19. oktobra.

Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 1000 dinara @ Pub Brod, Chillton i Čumić Chillton. Od 1. oktobra 1300. Na dan koncerta 1500.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jay_Munly
https://en.wikipedia.org/wiki/Petr_%26_the_Wulf

https://www.facebook.com/people/Munly-The-Lupercalians/100063664415134/

https://slimcessnasautoclub.bandcamp.com/album/munly-the-lupercalians

http://scacunincorporated.com/munly/

https://www.instagram.com/munlyandthelupercalians/

Poster:

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=CrmIeZ6HmPA

Intervju: https://badmusicforbadpeople.com/intervju/munly-jay-munly-intervju/

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?