Death Valley Girls

dvg

Boogaloo petice: pet pitanja za Boni Blumgarden (Death Valley Girls)

Obučeni u crno, sa različitim simbolima nacrtanim na licima, Death Valley Girls podsećaju svet na mračnu stranu Kalifornije – meku bogatstva, materijalizma i elitizma, ali i kuću mračnih kultova i haluciogena, a sve sa psihodeličnim pustinjskim pejzažima u pozadini. Oni čuvaju plamen svojih slavnik rokenrol predaka Zapadne obale i ulivaju novi život kalifornijskoj subverzivnoj muzici prošlih vremena.

Death Valley Girls donose svoj pustinjski vreli vrisak i distorziju u Beograd druge večeri astupaju Bad Music Boogaloo festivala, u subotu 17. juna. Kroz pet pitanja istražujemo dolinu smrti, breme rokenrol nasleđa i kako je biti devojka za gitarom.

Osim što predstavlja ikonični pejzaž, Dolina smrti je takođe i moćan simbol. Kako vam je palo na pamet da ga iskoristite u imenu benda?

Death Valley Girls: Južna Kalifornija ima tako bogatu istoriju rokenrola, ali tu je i mračna strana te istorije, pa je ime benda i svetlo i mračno. U Dolini smrti gde ništa ne preživljava, „Devojke Doline“* su postale slika kalifornijskih devojaka. Sitaucija u Južnoj Kaliforniji postala je prilično mračna 1969. godine kada su odbegle tinejdž-ubice Čarlsa Mensona kampovale u Dolini smrti. U svojim stihovima Thurston Moore kaže „Ubićemo kalifornijske devojke“, a mislimo da je to u smislu smrti Kalifornije šezdesetih. Sonic Youth su sve podsetili na ovo osamdesetih u pesmi „Death Valley 69“. Još uvek je sve u LA-u sunčanje i surfovanje, ali tama će uvek biti tu.

Vaša muzika uspešno ikorporira mnoge elemente prošlosti. Izgleda da ljudi vole teksturu šezdesetih i sedamdesetih dodatu modernom roku. Da li je u pitanju nostalgija, ili nešto dublje i komplikovanije?

DVG: Sviramo muziku koju volimo da slušamo, a sticajem okolnosti to dosta zalazi u rokenrol 60ih i 70ih. Nostalgija je u redu, ali prepoznajemo da „čupanje“ iz prošlosti tera stvari da se kreću napred i drži ih svežim. Recimo, pank bendovi ’77. su u suštini svirali starinski rokenrol i dodatno nagazili gas. Bilo je to novo i uzbudljivo za tu generaciju iako nije bilo potpuno originalno, ali rokenrol i jeste mutiranje te vanzemaljske forme u nešto što možemo da nazovemo svojim. Volimo i mnogo savremenih bendova. Rokenrol je naša religija!

Rokenrol je već dugo ponosan na svoj mačizam. Sećam se intervjua sa Janom Hanter (Lower Dens) u kom ona iskreno priča o svemu što može da zadesi ženu iz rokenrol benda na turneji: tonci koji ne žele da pričaju sa tobom u vezi podešavanja opreme, već traže muškog člana benda; nečasne ponude domaćina, itd. Kao bend sa tri devojke i jednim tipom, koje je vaše iskustvo u vezi ove problematike i da li ste u proteklom vremenu primenile neke promene (na bolje ili na gore)?

DVG: Da citiramo našeg heroja Alicea Coopera: „We still have a long way to go“ u vezi ove teme. Ovde smo da se ujedinimo i da se dobro provedemo sa publikom, drugim bendom i klubom. Imali smo sjajna iskustva sa ljudima kojima rod nije bitan, ali ima i onih koji se osećaju ugroženim od strane devojaka sa gitarama. I dalje živimo u Mračnom dobu i ono što možemo da učinimo da se stvari promene jeste – da nastavimo da radimo to što radimo.

Vraćate se u Evropu po drugi put za šest meseci. U čemu smatrate da je tajna Evropine ljubavi prema vašem bendu i američkom rokenrolu uopšte?

DVG: Evropska publika izgleda dobro poznaje istoriju američkog roka i opskurniji američki bendovi poput Dead Moon i Gun Club su bili veoma srećni što su cenjeni ovde. Ne znamo u čemu je tajna, ali bio je naš san da idemo na tureju po Evropi i obožavamo da sviramo za evropsku publiku. Neki od prostora gde smo svirali su legendarni i ugostili su Cramps, Iggya, Ramones, Johnny Thundersa…
Za nas je rokenrol sloboda da živiš život kakav želiš, volim da putujemo i širimo reč.

Prvi put svirate u Srbiji druge večeri Bad Music Boogaloo-a i delite binu sa vašim ortacima sa etikete – The Shivas, a takođe i sa Legendary Shack Shakersima. Da li imate nadanja očekivanja ili nešto da kažete Beogradu unapred?

DVG: Radujemo se što ćemo prvi put svirati u Beogradu, očekujemo da ćemo se dobro zabaviti i želimo isto i svima ostalima! Veoma smo uzbuđeni što ćemo svirati sa našim najboljim ortacima The Shivas i pri put sa Shack Shakersima. Hvala vam!

*U originalu, „Valley Girls“ su klasni stereotip koji opisuje situirane i materijalistički orijentisane kalifornijske žene, koje karakteriše i govor kalifornijskim dijalektom (valleyspeak).

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?