Ian Svenonius (Washington D.C., U.S.A.)

Četvrtak, 22. decembar – Beograd @ KC Grad | 21:00

Ian F. Svenonius, umetnik, muzičar, pevač, pobunjenik, društveni komentator, provokator, pisac, antikonformista, glumac, radikalni levičar, reditelj, kritičar konzumerizma, voditelj, esejista, predavač, urednik, disk džokej, ilustrator, situacionista, drug, kicoš, anarhista, cinik, plesač, dadaista, psychic Soviet, zabavljač, sassiest boy in America… Ukratko, Ian Svenonius je danas Escape-ism, akt muzičkog vandalizma, imitacija benda. Escape-ism, čije ime je preuzeto iz naslova pesme Jamesa Browna, prema Ianovim rečima, predstavlja vrhunac života u rovovima.
Ianova muzika je ponekad omaž istoriji roka, a ponekad njena kritika ili parodija. Ako je neko kvalifikovan da vam održi predavanje o „Natprirodnim strategijama za osnivanje rokenrol grupe“, onda je to Ian, koji se prvi put pojavio na vašingtonskoj pank-rok i post-hardkor sceni 1988. godine. The Nation of Ulysses, Cupid Car Club, The Make-Up, Weird War, Chain And The Gang, Too Much, XYZ, Publicist, David Candy, i konačno Escape-ism, sve su to imena pod kojima ste mogli upoznati Iana Svenoniusa, rokenrol animinimalistu.
Escape-ism, svojim zvukom i minimalističkim formama priziva duhove bendova kao što je Suicide, svojim rifovima evocira nasleđe The Stooges, svojim vriscima odaje počast Jamesu Brownu. Ipak, kako sam Ian kaže, Escape-ism može biti bilo ko i bilo šta. Na prvom albumu „Introduction To Escape-Ism“ gostovali su Zumi Rosow i Cole Alexander iz Black Lipsa, da bi kasnija inkarnacija ovog vandalskog čina postala duo, prvo sa Alexandrom Cabral, a potom sa Michelle Mae.
Zamislite da postoji zona slobode u kojoj ne važi neoliberalna logika, i vizualizujte dadaistički disko klub oslikan Koktoovim crtežima, negde duboko ispod podzemlja, gde korporacije još uvek nisu pustile pipke. To mesto je Escape-ism. To je poziv na buđenje uz dozvolu da sanjamo, poziv na prisutnost, uz dozvolu da se izgubimo. Escape-ism je provokativni dijalog sa publikom, rokenrol ples, zabava za sve.
„Dobar rokenrol ne može da bude previše intelektualan, i ne može da ima previše reči“, kaže Ian, pa onima koji vole reč, preporučujem da potraže njegove kultne knjige The Psychic Soviet, Supernatural Strategies for Making a Rock ‘n’ Roll Group, Censorship Now! i Against the Written Word. Onima koji vole film, preporučujem da pogledaju Half-Cocked (1994) u kome Ian glumi, kao i The Lost Record (2021), njegov rediteljski debi, prikazan i nagrađen na prošlogodišnjem Kinosop festivalu u Beogradu.
Ove godine, 22. decembra, neprikosnoveni šoumen Ian Svenonius, aka Escape-ism, dolazi u KC Grad da zapali vatru rokenrola i priredi zabavu decenije.
„Can I get down?“
„Come on over and get down.“
Prepustite se i ne propustite.

Sara Bujak

https://www.iansvenonius.com/

Ulaznice po ceni od 1000 dinara već su u pretprodaji, a na dan koncerta cena ulaznice biće 1500 din. Pretprodajna mesta: Pub Brod i Čumić Chillton

Poster:

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?