Holy Wave (Austin, TX, U.S.A.)

Petak, 17. novembar – Beograd @ Elektropionir / Anti-Shop | 19:30
Subota, 18. novembar – Ljubljana @ Gala Hala

Holy Wave se ističu zvučnim sklopovima kojima probijaju okvire magle i dima karakteristične za prosek, dakle, većinu današnjih psychedelic bendova.

Četvorica multiinstrumentalista iz Ostina, Teksas proizvode debele slojeve zvuka koji se uvijaju i okreću kroz komplikovani lavirint reverba i ehoa, ističući Teksas kao državu sa vodećim psihodeličnim grupama kako još iz druge polovine 60-ih i 13th Floor Elevators, tako i poslednjih nekoliko godina ponajviše zahvaljujući The Black Angels i Austin Psych Fest-u gde su se i Holy Wave tri godine zaredom (Austin Psych Fest 3, 4 i 5!!) pojavili kao jedni od najvažnijih reprezenata žanra.

Bend je formiran 2008. u El Pasu, ali su 2010. odlučili dase presele u Ostin kao prestonicu psych zvuka.

Prvi LP objavljuju 2011. Ploča je naslovljena „Knife Hits“ izvedeno iz omiljenog im metoda konzumiranja hašiša. Potom, 2012. izlazi EP „The Evil Has Landed“, a obe ove ploče naći će se objedinjene na albumu iz 2013. pod nazivom „Evil Hits“.

Početkom 2014. stiže i album „Relax“, ploča koja će ih vinuti u sam vrh psihodelične ponude potvrdivši već dugogodišnje uverenje da se radi o jednom od najzanimljivijih predstavnika žanra, posebno kad su živi nastupi u pitanju.

Holy Wave se sjajno kreću u vodama psihodeličnog roka, to čak možete vezati za njihovo teksaško poreklo, međutim ovaj bend vešto barata i žanrovima ne baš povezanim sa najvećom državom u SAD. Shoegaze i Dreamy Pop su najmanje još dve etikete koje im se komotno mogu prišiti i to je zabeleženo na genijalnom „Relax“ albumu i na sledećem vinilu, a iz 2015. godine „The Evil Has Landed Part II“. Koliko god kao Teksašani vukli nasleđe Roki Eriksonovih 13th Floor Elevators, toliko kao klinci koji rastu danas crpe uticaje neameričkih bendova poput My Bloody Valentine ili Spacemen 3, a istih kod Holy Wave ne manjka, naprotiv. Usledili su “Freaks Of Nurture”, “Adult Fear” i “Interloper” na kojima su se potvrdili kao jedan od najboljih psych bendova u ovom trenutku.

Početkom avgusta objavili su novi album “Five of Cups” za popularnu indie etiketu Suicide Squeeze koji promovišu na evropskuj turneji. Beogradski koncert će se održati u petak, 17. Novembra @ Elektropionir / Anti-Shop od 19:30. Veče će otvoriti beogradski trio Roza. Ulaznice su u pretprodaji @ Pub Brod i Dnevni Chillton po sledećim etapama: do 30. oktobra 1200 din, od 1. novembra 1600 din i na dan koncerta 2000 din.

https://holywave.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/hlywave

http://levitation-austin.com/artist/holy-wave/

http://www.pastemagazine.com/articles/2014/01/holy-wave-relax.html

http://pitchfork.com/thepitch/228-shake-appeal-chit-chat-doug-tuttle-the-traps-more/

https://rozaliftwave.bandcamp.com/

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?