hackedepicciotto (Berlin, Germany)

Subota, 16. mart – Beograd @ Elektropionir / Anti-Shop | 21:00
Nedelja, 17. mart – Sofia @ Singles

Hackedepicciotto su Aleksander Hake i Danijela de Pičoto. Hake je basista i član originalne postave Einstürzende Neubauten. Danijela de Pičoto je suosnivačica berlinske Love parade, saradnica na projektu elektronske muzike Ocean Club & Monika Werkstatt sa Gudrun Gut, nekadašnja članica kultnog sastava Crime & The City Solution, kao i benda Space Cowboys.

Hackedepicciotto se žanrovski kreću među dronovima, u indastrijalu i eksperimentalnoj muzici koja ide od meditativnih vokalnih harmonija i zvučnih pejzaža do snažnih ritmova i meteorski živih simfonija, a rezultat je savršena smeša zvuka OM, Suicide, Dead Can Dance, Low i Arvo Pärt. Lista zajedničkih saradnika je poduža, a neka od imena sa kojima su radili jesu: Mik Harvi, Lustmord, Erik Hubel iz Glenn Branca Ensemble, The Tiger Lillies, Kid Kongo, Džuli Kruz i drugi.

Ovaj par je izdao 6 albuma, a poslednja dva, „The Silver Threshold“ i „Keepsakes“ objavljuje MUTE. „Keepsakes“(iz jula 2023) je zbirka pesama srednjeg tempa koja obuhvata njihov dron stil, ali i nove primese jakih džez bitova, a zasniva se na ličnim doživljajima i uspomenama.

„Ovaj novi album veoma je poseban za nas. Obično govorimo o univerzalnim temama, ali smo ovoga puta izuzetno lični. Album je nastao iz zahvalnosti i svaka pesma je posvećena nekom od prijatelja koji su nam važni, a većinom su muzičari.

„Tema prijateljstva provejava kroz čitavu produkciju jer smo svakog saradnika izabrali zbog toga što nam mnogo znači: Viktor Van Vugt je uradio miks, David Hohbaum oslikao omot, a Manolo Luki je dizajnirao grafiku.

Svaki detalj albuma, uključujući i to što ga je izdao MUTE, govori o tome koliko smo zahvalni što su ovi ljudi deo naših života.

„Iako nam je prijateljstvo glavna tema, na zvuk naših albuma  i opšti utisak koji ostavljaju značajno utiče ambijent u kojem snimamo. Ovoga puta, ključan je bio Auditorijum Novečento u Napulju: to je jedan od prvih studija u Evropi u kom su Enriko Karuzo i svi veliki napuljski umetnici snimali dok su ploče bile još u povoju. Nalazi se u ogromnom prostoru sa predivnom akustikom u kojoj može da se snimi i do 17 muzičara odjednom. Mi smo se bacili na dugačak niz instrumenata koji tamo postoje i iskoristili smo svašta: od duvačkih instrumenata do koncertnog klavira i od zvona do čeleste koja je pripadala maestru Enju Morikoneu. Bilo je izuzetno, ali izuzetno inspirativno.

Svoj izbor instrumenata nismo širili u naletu ushićenja, već u želji da prikažemo devet različitih osoba kojima smo posvetili te pesme. Morali smo da rastegnemo i raširimo zvučnu paletu, tako da možemo da čujemo kako i nežni klavir, i bogati duvački instrumenti i zvona odjekuju na ploči, pored našeg standardnog zvuka koji čine prožimajuće žice, udari basova, atmosferični dronovi, povremeni bubnjevi i sanjivi tonovi Morikoneove čeleste.

Uskoro izlaze novi spotovi i počinjemo da vežbamo nove pesme koje dodajemo na repertoar mnogobrojnih koncerata koji nam predstoje i nadamo se daćete uživati u njima koliko i mi“. Hackedepicciotto nastupaju u Elektropioniru u subotu, 16. marta od 21:00. Ulaznice su u pretprodaji @ Pub Brod i Čumić Chillton po  ceni od 1800 dinara do kraja febuara. Od 1. marta – 2500 din i na dan koncerta 3000 din.

https://www.hackedepicciotto.de/

https://hackedepicciotto.bandcamp.com/

https://www.instagram.com/hackedepicciotto/

https://mute.com/artists/hackedepicciotto

Video:

Poster:

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?