Dead Leaf Echo (Brooklyn, NYC, U.S.A.)

Bruklinski shoegaze trio Dead Leaf Echo nastupiće u četvrtak, 30. maja u beogradskom Elektropioniru. Povod za kratku evropsku turneju je promocija njihovog trećeg albuma „The Mercy of Women“, na kome su sarađivali sa poznatim producentima i majstorima tona kao što su James Aparacio (Spirutalized, Depeche Mode, Mogwai), Jeff Berner (Psychic TV, Shilpa Ray) i Joe Lambert (Blondie, Deerhunter).

Ime za bend pronašli su na stranicama Nabokovljeve „Lolite“, a inspiraciju za sopstveni zvuk u muzici My Bloody Valentine, Slowdive, The Jesus and Mary Chain, The Cure, New Order…

Moglo bi se reći da DLE sviraju dreamy noise pop, sa primesama post-punka i ranog goth rocka. Ako je njihov zvuk na studijskim albumima bliži izrazu Slowdive, uživo zvuče više kao MBV na albumu „Loveless“. Muzika Dead Leaf Echo je eterična i veoma glasna. Iako zvuče sanjivo, njihove pesme su sve, samo ne uspavanke. Distorziran zvuk gitare i hipnotišući vokal, koji kao da dopiru u dugim talasima sa one strane sna, dok sinkopirani ritmovi pulsiraju i unose nemir.

Postava benda i broj članova menjali su se tokom protekle decenije, ali je trio, u sastavu LG Galleon (gitara, vokal), Steve Schwardon (bas) i Kevin Kahawai (bubanj), oduvek bio srž Dead Leaf Echo.

Debitantski EP „Thought and Language“ objavljen je 2013. godine, a za miks ovog zapaženog shoegaze ostvarenja zaslužan je čuveni britanski producent John Fryer, koji je producirao albume Petera Murphyja, Fada Gadgeta, This Mortal Coil, NIN, Lush, Cocteau Twins, Swans, Jarboe i mnogih drugih.

Dead Leaf Echo, kao muzičko-umetnički kolektiv, veliku pažnju posvećuju  estetici omota ploča i muzičkih spotova. Na prvom albumu sarađivali su sa legendarnim grafičkim dizajnerom Vaughanom Oliverom, dok dizajn omota „Mercy of Women“ potpisuju Timothy O’Donnell i Roy Burns III, oprobani dizajnerski tandem.

Njujorški „Time Out“ proglasio je Dead Leaf Echo za jedan od trenutno najboljih live bendova, pa dođite u Elektropionir da čujete zašto.

Domaća podrška biće mladi emo/post-hardcore četverac Ubili su Batlera.

Ulaznice po ceni od 1000 dinara možete kupiti u Pabu Brod ili Čumić Chilltonu.

Linkovi:

https://deadleafecho.bandcamp.com

https://youtu.be/psmXUpajNAU?si=yEJ8rn7Xi3B0dYUk (live on KEXP)

https://youtu.be/grC0hGmH7i0?si=XqCpUjXQl95MEfhH (official video)

https://youtu.be/r_0PJoYuWao?si=kzrCipVYhx7Xgtlb (official video)

https://youtu.be/KaoZCf0c5sY?si=ad78-yzz-19XNPbK (live at Zebulon)

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?