Catl. (Toronto, Canada) + Harp Explosion (Vinkovci, Hrvatska)

Ponedeljak, 14. decembar – Beograd @ Kuglaš
Utorak, 15. decembar – Novi Sad @ Kriva Marta

c1

Primitivni, minimalistički bluz već je par decenija teren po kojem se kreću uglavnom rokeri bele puti. Od pojave Gibson Bros. i The Gories u drugoj polovini 80-tih bluz odsviran na pank način bila je sve popularnija formula kojoj nisu odoleli Jon Spencer Blues Explosion, Black Keys, White Stripes, ali i more još uvek potpunih anonimaca koji su baštinili stari zvuk glasno iz petnih žila sa energijom napaljenih pubertetlija.

Catl. iz Toronta jedno su od tih „anonimnih“ imena. Nastali su kao trio (gitara/vokal, klavijature/vokal + bubnjevi) i u toj formaciji snimili su tri albuma: „With The Lord For Cowards You Will Find No Place“ (2010), „¿Adónde Vas A Ningún Lado.“ (2010) i „Soon This Will All Be Gone“ (2012). Potom su 2013. sveli postavu na duo (bubnjar je napustio grupu, a klavijaturistkinja je preuzela njegovo mesto) i 2014. objavili možda i najbolji album „This Shakin’ House“. Ploču su snimili sa Jimom Diamondom u njegovom čuvenom detroitskom studiju Ghetto Recorders, a sudeći po dva puta doštampavanom izdanju i dve ozbiljne američke turneje, čini se da je ovaj album prelomni u karijeri.

Jamie Fleming divlja na muzejskom eksponatu Gretch gitare iz 40-tih dok Sarah Kirkpatrick stojeći zakiva bubanj od samo dve komponente, primitivno kao kod #1 treš/bluz bubnjarke – Peggy O’Neill iz The Gories! Kritika i publika složni su u jednom, a to je da se radi o bendu koji će vas za 5 minuta podići na noge, navesti na đusku i pojačati potrebu za alkoholom, što je u svakom baru dobitna kombinacija za dobru žurku.
Catl. su u decembru na svojoj prvoj evropskoj turneji u okviru koje će svirati i u Beogradu u klubu Kuglaš, u ponedeljak, 14. decembra. Da bi se veče pretvorilo u pravu treš/bluz svetkovinu Catl. će biti pojačani najpoznatijim oneman bendom sa „ovih“ prostora budući da će pre njih, a potom i zajedno sa njima kao treći član na nekoliko numera nastupiti hrvatski mag usne harmonike – Harp Explosion (široj javnosti poznat i kao momak koji svira usnu harmoniku u sastavu Disciplin A Kitschme)!!

Karte su u pretprodaji u prodavnici ploča Pinball Wizard (500 dinara). Na dan koncerta na ulazu u klub – 700 din.

Official
Catl. @ Facebook
Catl. @ IMDB
Intervju
Harp Explosion

Video:
Poster:
c5

Zelite email obavestenja o buducim koncertima?